Ponta: Vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană

Primul-ministru Victor Ponta a anunţat pe Facebook că intenţionează să discute cu reprezentanţii Gold Corporation despre posibilitatea desecretizării contractului încheiat de statul român cu această companie pentru exploatarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană.

RomaniaTV.net
20 iul. 2012, 07:50
Ponta: Vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană

„Aşa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Roşia Montană. Ştiu că se vor supăra mulţi, ştiu că voi stârni din nou muşuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o nouă diversiune. Am constatat că foarte mulţi sunt total dezinteresaţi să discutăm despre acest contract”, scrie Ponta pe reţeaua de socializare.

Premierul spune că cererea de desecretizare va fi făcută după o discuţie prealabilăîn interiorul cabinetului. „După o discuţie cu miniştrii, voi cere direct companiei respective să accepte desecretizarea. Dacă acel contract ajută atât de tare România, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a făcut lobby de la cel mai inalt nivel…”, mai scrie primul-ministru.

Decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, respectiv existenţa unor garanţii privind protecţia mediului, realizarea unei renegocieri şi decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic, a afirmat premierul Ponta pe 10 mai.

El a adăugat că nu poate indica la acest moment dacă cele trei condiţii vor fi îndeplinite înainte de alegeri, după alegeri „sau poate niciodată”.

„Deciziile referitoare la Roşia Montană au legătură cu cele trei condiţii pe care le-am enunţat când eram în opoziţie şi în programul de guvernare, şi anume în primul rând garanţii absolute referitoare la protecţia mediului, în al doilea rând o renegociere şi o prezentare publică a ceea ce înseamnă beneficiul statului în acest tip de proiect – deoarece beneficiile celor privaţi sunt foarte clare, dar cele ale statului român nu la fel de mult – şi în al treilea rând decuplarea totală a unui asemenea proiect de lobby-ul şi interesul politic”, a spus Ponta, aflat la Bruxelles pentru discuţii cu oficialii europeni.

În opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum îl cheamă sau ce funcţie importantă ocupă”, ci doar pentru oamenii din zona respectivă şi pentru România. „Când se îndeplinesc aceste trei condiţii, înainte de alegeri, după alegeri sau poate niciodată, nu vă pot răspunde în acest moment”, a adăugat Ponta.

Luni seara, la ceremonia de învestire a noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu a declarat că se aşteaptă de la noul Executiv să găsească soluţii de creare de noi locuri de muncă, el reiterând că investiţiile în exploatările de minerit de aur şi cupru reprezintă o astfel de soluţie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situaţiei referitoare la „cazul” Roşia Montană, având în vedere preocuparea manifestată de public în această privinţă, urmând ca deciziile care vor fi luate să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană.

Proiectul minier Roşia Montană este dezvoltat de Roşia Montantă Gold Corporation (RMGC), al cărei acţionar principal este Gabriel Resources.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC.

În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

 


loading...