Pop: Nu mi se pare normal ca un judecător CCR să aibă salariul crescut de la 5.000 la 12.000 lei

Ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop a declarat, vineri, că nu i se pare normal ca, în 2011, un judecător de la Curtea Constituţională să aibă salariul majorat de la 5.000 de lei la 12.000 de lei şi să nu intre sub incidenţa Legii salarizării unitare, fără să spună numele magistratului.

RomaniaTV.net
24 aug. 2012, 16:18
Pop: Nu mi se pare normal ca un judecător CCR să aibă salariul crescut de la 5.000 la 12.000 lei

„Nu mi se pare normal ca, în 2011, un judecător de la Curtea Constituţională a României să aibă salariul dublat de la 5.000 la 12.000 de lei lunar. În anul 2011 nu erau creşteri salariale la bugetari şi să se ajungă de la 5.000 la 12.000 de lei?”, a afirmat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, ministrul, fără să nominalizeze magistratul care a beneficiat de această creştere salarială.

Întrebat dacă Guvernul poate interveni în cazul salarizării magistraţilor de la CCR, Liviu Pop a răspuns: „Are buget fiecare instituţie. În cadrul bugetului se pot face respectivele calcule”, după care a completat: „Eu am spus că mi se pare anormal referitor la ceea ce se întâmplă cu salarizarea în sistemul bugetar”.

Ministrul a fost întrebat dacă anul viitor va fi schimbat raportul între salariul minim şi salariul maxim care este, în România, de 1 la 15, în timp ce în alte ţări este de 1 la 8.

„Nu vă pot da un răspuns legat de ce se va întâmpla pe legea salarizării unitare, însă vă pot spune că intrăm în negocierea ei pentru 2013, în discuţii. Va trebui să vedem ce se poate modifica şi cum se poate aplica, că va fi 1 la 15, că va fi 1 la 9…. Poate că, dacă această lege a salarizării era valabilă şi pentru membri CCR şi se aplica, lucrurile erau rezolvate”, a spus Pop.

Ministrul a adăugat că reducerea cu 25 la sută a salariilor s-a aplicat „exclusiv angajaţilor din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi Poliţie”.

„La companiile de stat nu s-au redus salariile cu 25 la sută. Am spus-o atunci când eram lider de sindicat. Legea spunea că la aceste companii se fac reduceri de salarii prin decizia Consiliului de Administarţie, iar CA nu a mai redus”, a conchis Pop.