Popcornul, un produs periculos pentru sănătate! Ce avertizează specialiștii

Popcornul este unul dintre produsele consumate de români, mai ales că are un gust bun. Mulți nu știu că această gustare nu e tocmai recomandată de medici. Vezi mai jos de ce ar trebui să o cumperi.

30 nov. 2023, 13:07
Popcornul, un produs periculos pentru sănătate! Ce avertizează specialiștii

Popcornul era cândva o gustare benefică pentru sănătate, însă medicii au ajuns la concluzia că popcornul din vitrina de la cinema sau cel făcut la microunde ne afectează sănătatea.

Citește și Popcorn cu pepene roşu, gustarea ideală care nu dăunează siluetei. VIDEO

El conține ulei de soia parțial hidrogenat, una dintre cele mai toxice grăsimi trans, dar și alte tipuri de grăsimi nesănătoase.

De altfel, expunerea la anumite particule de praf poate duce la apariția unei afecțiuni grave cunoscute sub numele de pneumoconioză.

Boala pulmonară este rezultatul inhalării de prafuri specifice, cauzând daune ireversibile plămânilor.

Dezvoltarea acestei boli pulmonare interstițiale necesită ani în care să consumi popcorn, dar odată ce particulele de praf sunt inhalate, ele nu pot fi eliminate eficient din plămâni.

Acestea cauzează inflamații care duc la formarea de țesut cicatricial în plămâni, afectând capacitatea acestora de a funcționa în mod normal.

De asemenea, există mai multe tipuri de pneumoconioză, fiecare determinată de tipul de praf inhalat.

Printre cele mai cunoscute forme se numără boala pulmonară a minerului, cauzată de expunerea la praful de cărbune, dar și pneumoconioza de culoare maro, provocată de lucrul cu praf de bumbac sau alte fibre.

Silica și azbestul sunt alte substanțe care, atunci când sunt inhalate, pot duce la această boală, iar diacetilul, compusul responsabil pentru aroma de unt folosită în popcornul de la cinema, poate provoca pneumoconioza, cunoscută sub numele de ”pneumoconioza de la popcorn”.

Cea mai adorată gustare, nocivă pentru sănătate

Diagnosticul pneumoconiozei implică și radiografii toracice și examinări fizice detaliate pentru a identifica eventualele simptome și modificări ale plămânilor.

Vezi și Alimentul pe care nu ar trebui să îl consumi când ții Postul Crăciunului! Credincioșii îl consumă în fiecare zi

Pe lângă istoricul profesional și simptomele respiratorii, aceste investigații sunt cruciale pentru a stabili diagnosticul și severitatea bolii.

Simptomele pneumoconiozei pot varia în funcție de gravitatea bolii, potrivit DCMedical.ro.

Unele forme mai ușoare pot fi asimptomatice sau pot prezenta doar disconfort respirator ușor, în timp ce afecțiunile mai severe pot fi însoțite de tuse persistentă, dificultăți respiratorii și expectorație crescută.

Tratamentul pneumoconiozei este orientat către gestionarea și ameliorarea simptomelor, deoarece boala în sine nu poate fi vindecată.

Deci, pentru binele sănătății tale, cel mai indicat este să mănânci foarte rar popcorn.