Porcii din gospodăria din Dâmboviţa unde a fost confirmată pesta erau bolnavi de la începutul lunii, fiind operaţi de un asistent

Porcii din gospodăria din judeţul Dâmboviţa unde a fost confirmată pestă porcină africană erau bolnavi de la începutul lunii, fiind operaţi şi trataţi de un fost asistent medical veterinar. Poliţiştii au deschis dosar penal pe numele acestuia, el neavând drept de practică şi neanunţând autorităţile despre starea animalelor.

RomaniaTV.net
17 sept. 2018, 07:20
Porcii din gospodăria din Dâmboviţa unde a fost confirmată pesta erau bolnavi de la începutul lunii, fiind operaţi de un asistent

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Poliţia Dâmboviţa, la data de 1 septembrie, animalele din gospodăria din Lucieni unde a fost confirmată pestă porcină africană prezentau semne de boală, motiv pentru care bărbatul a apelat la un fost asistent medical veterinar care le-a administrat medicamentaţie animalelor şi ar fi operat două dintre acestea.

„În perioada 5-15 septembrie, animalele au murit. Totodată, din cercetările efectuate, poliţiştii au stabilit că fostul asistent medical veterinar nu mai avea dreptul de a profesa, nefiind angajatul niciunui cabinet medical veterinar”, se araată în comunicat.

Porivit documentului, poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările în care animalele au fost infestate.

Totodată, pe numele fostului asistent medical veterinar a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „exercitarea fără drept a unei profesii”.

În plus, poliţiştii au anunţat că în localitate au fost instituite filtre, în cadrul acestora fiind descoperite două persoane care transportau cu autoturismele 20 de kilograme de carne provenită de la porcine sacrificate pe raza localităţii Lucieni, pe care le-ar fi primit de la cunoştinţe.

Reprezentanţii DSVSA au ridicat cantitatea de carne în vederea distrugerii, iar faţă de cele două persoane se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comercializare de produse alterate.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, sâmbătă, apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din satul Lucieni. Acesta este primul focar din judeţ, Dâmboviţa devenind, astfel, al treisprezecelea judeţ din ţară unde s-a extins virusul.