Poroşenko nu e naiv: Suntem încă FOARTE DEPARTE de PACE. Numeni nu crede că acele condiţii vor fi implementate

Ucraina mai are un drum lung de parcurs până la pace și nu există garanții că acordul de încetare a focului convenit joi la Minsk va fi aplicat strict, a declarat vineri președintele ucrainean Petro Poroșenko, citat de Reuters, potrivit Agerpres. 

13 feb. 2015, 12:56
Poroşenko nu e naiv: Suntem încă FOARTE DEPARTE de PACE. Numeni nu crede că acele condiţii vor fi implementate

”Nu vreau ca cineva să-și facă iluzii și de aceea nu sunt naiv: suntem încă foarte departe de pace. Nimeni nu crede cu adevărat că acele condiții de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict’‘, a spus Poroșenko, în timpul vizitei la o tabără de pregătire a armatei.

Primul punct al acordului, al cărui text a fost dat publicității de către Kremlin, vizează încetarea focului care urmează să intre în vigoare începând cu 15 februarie (14 februarie, 21:00 GMT).

Al doilea punct al documentului semnat impune retragerea părților beligerante și a armamentului greu, pentru a permite crearea unei zone-tampon cu o lățime între 50 și 70 de kilometri, față de 30 km, așa cum prevedeau acordurile de pace de la Minsk din 19 septembrie.

Kievul și rebelii separatiști au semnat o foaie de parcurs vizând impunerea păcii în Ucraina, care prevede în special instituirea unui regim de încetare a focului începând de duminică, 15 februarie, și crearea unei zone-tampon lărgite, au anunțat joi liderii rus, ucrainean, francez și german, la finalul unor negocieri maraton de aproape 16 ore la Minsk.

Citeşte şi Donald Tusk avertizează: Uniunea Europeană VA REACŢIONA dacă se încalcă armistiţiul de la Minsk

Ucrainenii trebuie să se retragă de la actuala linie a frontului, în timp ce rebelii urmează să se retragă în spatele liniei din septembrie. Aceasta din urmă a evoluat în funcție de victoriile militare ale rebelilor din ultimele luni, ceea ce explică o mai mare lățime a zonei-tampon.

Grupul de contact, constituit din reprezentanți ucraineni, ruși și ai OSCE au negociat la Minsk cu rebelii separatiști, în paralel, cu discuțiile între Francois Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin și Petro Poroșenko.