Poșta Româna vrea să fie menajată de „Legea Austerității”.Operatorul a fost pus față în față cu un val de demisii

Conducerea Poștei Române a depus o cerere pentru exceptarea companiei de la aplicarea anumitor articole din Legea 296/2023. Operatorul se confruntă cu un val de demisii.

27 dec. 2023, 09:49
Poșta Româna vrea să fie menajată de „Legea Austerității”.Operatorul a fost pus față în față cu un val de demisii
Poșta Româna vrea să fie menajată de „Legea Austerității”.Operatorul a fost pus față în față cu un val de demisii

Conducerea Poștei Române intenționează să solicite exceptarea companiei de la aplicarea anumitor dispoziții ale „Legii a austerității” (Legea 296/2023), care a introdus noi măsuri fiscale. Această cerere se bazează pe argumentul că aceste prevederi au un impact negativ atât asupra operatorului poștal, cât și asupra angajaților săi. Acționarii companiei se vor întruni în prima parte a lunii ianuarie pentru a examina situația și pentru a discuta posibilitatea de a obține o exceptare parțială pentru Poșta Română de la aplicarea anumitor aspecte ale Legii 296/2023. Scopul acestei discuții este inițierea unui proiect de memorandum în acest sens.

Citește și: Pensiile și alocațiile cresc de la 1 ianuarie! Ce sume vor primi beneficiarii

„Peste 21.000 de angajați, majoritatea cu salarii la nivelul minim, vor fi afectați negativ de restricțiile impuse de Legea 296/2023, pierzându-și inclusiv bonurile de masă (ori ajutoare sau bonusuri), care în acest moment reprezintă un beneficiu important pentru aceștia. În plus, după limitarea drepturilor salariale, ne așteptăm la un val de demisii, lucru care va pune în pericol asigurarea serviciului universal poștal pe întreg teritoriul României, cu toate riscurile care decurg de aici”, susține compania într-un mesaj transmis Profit.ro.

De asemenea, conform conducerii companiei, restricționarea salariilor pentru o categorie de angajați ai Poștei Române va conduce la o scădere estimată a contribuțiilor plătite către bugetul statului, cu o medie lunară de aproximativ 5,6 milioane de lei în anul 2024.

„Compania se bazează exclusiv pe autofinanțare, iar prevederile Legii 296/2023 limitează capacitatea Poștei Române de face investiții critice și de a răspunde schimbărilor rapide ale pieței, aflate în continuă evoluție, afectându-i serios competitivitatea”, este un alt argument invocat. Investițiile realizate de operatorul poștal național în perioada 2021-2023 au totalizat 128,5 milioane lei, comparativ cu 25,7 milioane de lei în perioada 2018-2021.

Conducerea Poștei Române a depus o solicitare pentru a obține exceptarea companiei de la aplicarea anumitor articole din Legea 296/2023, cu excepția acordării tichetelor de masă pentru personalul cu salarii nete mai mari de 8.000 de lei. Cu o rețea extinsă de aproximativ 5.000 de subunități poștale și servicii oferite către aproximativ 8 milioane de adrese, Poșta Română este o entitate semnificativă.

Compania este sub controlul Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) în proporție de 93,75% și al Fondului Proprietatea în proporție de 6,25%. Cu peste 24.000 de angajați, Poșta Română a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 1,45 miliarde de lei.

Citește și: Furtuna Gerrit lovește Europa începând de miercuri. Se anunță ninsori și ploi, vijelii puternice