Postul Paştelui 2025. ANPC, sfaturi pentru achiziţionarea produselor de post: Cumpăraţi din locuri autorizate, verificaţi eticheta produselor, fiţi atenţi la data de expirare

În trecut, comisarii ANPC au găsit etichete de post cu ingrediente de origine animală, astfel că îi sfătuiesc pe credincioşi să fie atenţi la cumpărături.
Filip Stan
03 mart. 2025, 21:25
Postul Paştelui 2025. ANPC, sfaturi pentru achiziţionarea produselor de post: Cumpăraţi din locuri autorizate, verificaţi eticheta produselor, fiţi atenţi la data de expirare

Postul Paştelui 2025. Postul Paștelui, denumit și postul Mare, a început luni, 3 martie 2025, și se va desfășura până sâmbătă, 19 aprilie. Duminică, 20 aprilie, credincioșii ortodocși și catolici sărbătoresc Învierea Domnului. Urmează o perioadă în care, cei care vor să țină post, nu vor consuma alimente precum carne, lactate sau ouă.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oferit mai multe sfaturi pentru cumpărarea produselor de post şi recomandă cetăţenilor să cumpere produsele din locuri autorizate, să verifice eticheta şi să se asigure că sunt 100% vegetale, să fie atenţi la data de expirare, să respecte condiţiile de depozitare. Comisarii ANPC au găsit în trecut produse considerate de post, care conţineau produse cu ingrediente de origine animală.

Postul Paștelui 2025: Ce NU ai voie să mănânci. Lista alimentelor interzise și zilele cu dezlegare la pește

”În perioada postului, este important să alegem alimente sigure şi de calitate. Iată câteva sfaturi esenţiale pentru cumpărături fără riscuri! Cumpăraţi din locuri autorizate – produsele din surse nesigure pot fi depozitate necorespunzător şi pot afecta sănătatea; Verificaţi eticheta produselor – asiguraţi-vă că sunt 100% vegetale şi nu conţin ingrediente ascunse precum lapte praf, zer sau ou; Fiţi atenţi la data de expirare – nu cumpăraţi produse cu termen depăşit sau modificat!; respectaţi condiţiile de păstrare deoarece depozitarea necorespunzătoare poate altera produsele”, au transmis, luni seară, comisarii ANPC.

Ei le recomandă consumatorilor să fie atenţi la denumirile înşelătoare deoarece unele produse etichetate de post pot conţine ingrediente de origine animală şi să citească lista ingredientelor pentru evitarea surprizelor.

La controalele din anii trecuţi comisarii ANPC au găsit cozonac de ”post” cu ouă în compoziţie, ”maioneză vegetală” deşi maioneza conţine gălbenuş de ou, produse vegetale cu menţiunea “fără colesterol” deşi toate produsele vegetale sunt aşa.

Postul Paștelui este cel mai riguros și mai lung post din calendarul bisericesc. Se întinde pe o perioadă de 40 de zile, de aici și denumirea de Patruzecimea sau Păresemile, și comemorează perioada de timp (cele 40 de zile și nopți) în care Iisus Hristos a ținut post și s-a rugat în pustiu. Este o perioadă în care se intensifică timpul de rugăciune și purificare spirituală.

Postul Paştelui 2025

Perioada postului reprezintă un timp de pregătire, atât trupească, cât și sufletească, înainte de sărbătoare dedicată Învierii Domnului.
Înainte de Post, credincioșii respectă două evenimente importante, respectiv Lăsata Secului de carne (a fost pe 23 februarie 2025) și Lăsata Secului de Brânză (pe 2 martie).
“Este bine ca în această perioadă, creștinii să meargă să se spovedească și să se împărtășească. Acest post al Paștelui este despre alungarea întunericului și apropierea noastră, ca oameni, de lumină, mai exact de lumina sfintei Învieri.
Citește și: Top cele mai sănătoase tipuri de pește. Pe ce locuri se află sardinele, somonul și păstrăvul

Este bine să participăm la sfintele slujbe, să dăm pomelnice pentru cei iubiți, dar și pentru cei care nu mai sunt printre noi. Postul trebuie să fie un prilej, un moment bun, pentru părere de rău pentru păcatele pe care, poate, le-am săvârșit, dar și pentru iertare, iubire și liniște”, a transmis pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Din 3 martie este prima zi a postului Sfintelor Paști, zi aliturgică (zi în care nu se săvârștește slujba Sfintei Liturghii)

„Începând cu această săptămână (din 3 martie) în biserică avem în fiecare zi Canonul cel Mare. Mai exact, mai multe slujbe bisericești care au un conținut important și la care îi rugăm pe credincioși să participe”, a transmis  Părintele Gabriel Cazacu pentru Digi24.

Evenimente în postul Mare:

  • Pe 9 martie 2025 este prima duminică din postul Paștelui – postul începe cu Vecernia iertării.
  • 16 martie 2025 – a doua duminică din post – Sfântul Grigorie Palma;
  • 23 martie 2025 – a treia duminică din post – Cinstirea Sfintei Cruci;
  • 30 martie 2025 – a patra duminică din post – Sfântul Ioan Scărarul;
  • 6 aprilie 2025 – a cincea duminică din post – Sfânta Maria Egipteanca;
  • 13 aprilie 2025 – duminca Floriilor, începe Săptămâna Mare înainte de Paște, Intrarea Domnului în Ierusalim;
  • 18 aprilie 2025 – Vinerea mare și sfântă;
  • 20 aprilie 2025 – Sfintele Paști – Hristos a Înviat.

Zile în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie

  • Miercuri și vineri în săptămâna dinaintea Postului Sfintelor Paști (16 aprilie și 18 aprilie 2025);
  • Luni și marți în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști (21 aprilie și 22 aprilie);
  • Vineri, în săptămâna Patimilor (18 aprilie).

Săptămâna Mare în Postul Paștelui

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima din Postului Paștelui. Este perioada în care credincioșii prețuiesc tradițiile și respectă cele mai multe obiceiuri, iar printre cele mai cunoscute sunt: postul strict ( în Vinerea Mare, înainte de Învierea Domnului, multe persoane obișnuiesc să țină post negru), îngrijirea și curățenia temeinică a locuințelor, tăierea vitelor și păsărilor pentru sărbători, mersul la biserică pentru spovedanie și împărtășanie, vopsitul ouălor.

Prohodul Domnului de vineri seara este și ultima etapă a compătimirii lui Hristos.

Sâmbăta Mare este ultima zi de pregătire a Paștilor, când credincioșii definitivează curățenia și se ocupă de pregătirea preparatelor pentru masa cea mare de duminică.

POSTUL PAȘTELUI 2025. Ce alimente se mânâncă și când e dezlegare la pește. Este cel mai greu post din an

Ce nu se mănâncă în postul Paștelui

Timp de 40 de zile, persoanele care vor și pot, din punct de vedere medical, să urmeze postul Mare nu vor consuma carne, lactate, ouă și alte produse alimentare derivate din acestea. Este o perioadă cu restricții alimentare clare, iar excepțiile se fac doar de două ori în cele 40 de zile, mai exact când sunt zile cu dezlegare la pește.

Alimente permise în postul Mare

În perioada postului, organismul are nevoie de vitamine, minerale, fibre, proteine și grăsimi bune, alimente care să suplinească lispa consumului produselor de origine animală, lactate și ouă. Este recomandată o alimentație diversificată, care să includă mai multe categorii de alimente precum:

  • Verdețuri – spanac, pătrunjel, urzici, ceapă verde, usturoi, salată verde, leurdă etc;
  • Legume – conopidă, varză, gulii, broccoli, morcovi, cartofi;
  • Leguminoase – fasole albă sau roșie, linte, mazăre, năut etc;
  • Cereale integrale – ovăz, orez brun, hrișcă, paste din grâu integral și secară, quinoa;
  • Oleaginoase – nuci, migdale, alune, caju, semințe de dovleac și de floarea soarelui;
  • Fructe proaspete.

În Postul Paștelui sunt două zile cu dezlegare la pește

În biserica ortodoxă, sunt rânduite de către Sfinții Părinți zile în care să se facă dezlegare la pește. Asta înseamnă că, în aceste zile desemnate se pot consuma mâncărurile de post, dar se permite și consumul altor produse alimentare precum undelemn, vin și pește.
Zilele de post cu dezlegare la pește nu încalcă postul Sfânt, ci sunt zile de post cu mângâiere, în care postirea, ca jertfă, este combinată cu bucuria prezenței Mântuitorului în mijlocul credincioșilor.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici