Postul Paştelui: Săptămâna Patimilor este cea mai importantă perioadă a Postului de Paşte

Postul Paştelui se încheie pe 19 aprilie, iar de pe 14 aprilie începe Săptămâna Patimilor, cea mai importantă perioadă a perioadei de dinaintea sărbătorilor pascale.

RomaniaTV.net
02 apr. 2014, 13:53
Postul Paştelui: Săptămâna Patimilor este cea mai importantă perioadă a Postului de Paşte

Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Marea sau Săptămâna Patimilor.

Săptămâna Patimilor este ultima săptămâna a Postului Paştelui, timp în care slujbele bisericeşti se face pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ, înainte de Răstignirea în Învierea Lui.

Săptămâna Patimilor începe cu Duminica Floriilor, când Hristos şi-a făcut intrarea triumfală în Ierusalim, fiind primit cu ramuri de palmier (la români, credincioşii aduc la biserică ramuri de salcie) ca un împărat.

CALENDAR ORTODOX: Când pică Paştele în 2015

Foarte importantă în Săptămâna Patimilor este şi Joia Mare, care aminteşte de prezenta lui Hristos pe pământ la momentul Cinei cele de Taină.

Citeşte şi Ce nu ştiai despre Săptămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii

Patru lucruri sunt prăznuite în Joia Mare: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtăşaniei (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă. În Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească şi împărtăşească. Seara, pe vremuri, lumea se ducea la priveghi, la denie, în haine de doliu, făcute din pînză albă şi cusute cu negru.

Postul Paştelui 2014: Ce alimente pot să alegi pentru a mânca sănătos

Tot joi este ziua în care gospodinele trebuie să vopsească ouăle în roşu, urmând ca în Sâmbăta Mare să coacă pasca şi cozonacul ce vor fi aduse la biserică în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite.