Poveste de şantier sau cum se construiesc zgârie-norii României. Mihai Brăila, inginer şef la STRABAG: „Oamenii nici nu băniesc cât efort se depune”

Procesul de „naștere" al unui drum sau al unei clădiri este pe cât de fascinant, pe atât de meticulos și laborios. Indiferent de anotimp și condițiile climatice, constructorii și proiectanții stau zi lumină pe şantier supraveghind cu atenţie fiecare centimetru smuls unei naturi adeseori ostile. Mihai Brăila, inginer, şef de şantier la Strabag, ne poartă paşii prin clădirile care se dezvoltă chiar sub ochii lui.
Filip Stan
08 oct. 2022, 09:22
Poveste de şantier sau cum se construiesc zgârie-norii României. Mihai Brăila, inginer şef la STRABAG: „Oamenii nici nu băniesc cât efort se depune”

Pe Mihai Brăila l-am găsit, cum altfel, pe şantier. L-am rugat să ne iniţieze în tainele meseriei sale și curând aveam să aflăm că, pentru un constructor, ordinea importanţei lucrurilor este diferită faţă de priorităţile noastre ca simpli cetăţeni. „Cea mai dificilă etapa este cea în care se realizează fundaţia şi subsolurile. Atunci este cel mai mare volum de muncă (în ceea ce priveşte lucrările de betonare şi armare), se execută excavaţiile, pereţii mulati, piloţii forati. Iar cel mai spectaculos este momentul de final în care construcţia este gata, nouă, curată, finalizată, moment de mare bucurie, spre deosebire de startul lucrării, plin de emoţie, în care ne gândim cum vom reuşi să rezolvam problemele viitoare”, explică Mihai Brăila, şef de şantier la Strabag, concentrat asupra lucrărilor.

Ca la mulţi alţii din breasla sa, pasiunea pentru construcţii a venit din familie. Toţi membrii familiei sale lucrează în domeniu – părinţii, sora şi chiar bunicul – şi încă din copilărie a fost implicat în proiectele de familie. „Am ajuns după piatră chiar în cariera de la Măgura„, spune el zâmbind. De aici, pasul spre a deveni un constructor profesionist a fost unul uşor, făcut aproape firesc.

Citeşte şi Un proiect al STRABAG executat în România este o lucrare românească 100%. STRABAG reprezintă doar exigența

Primul proiect în care am fost implicat încă de la început la STRABAG a fost Asmita Gardens, un proiect foarte mare, de zeci de milioane de euro, o zonă rezidenţială constând în şapte blocuri cu 16, 20 şi 24 etaje plus două subsoluri. Rolul meu a fost iniţial de inginer în şantier, iar în faza finală am fost şef de şantier”, îşi aminteşte Mihai.

În Strabag am făcut parte din echipele care au construit, printre altele, Promenada Mall, Fabrica de cutii de viteze din Sebeş a firmei Daimler, clădirile de birouri Ana Tower şi Oregon Park, toate proiecte cu bugete foarte mari, între 40 şi 90 de milioane de euro.” Dintre toate lucrările coordonate, cea mai provocatoare şi emoţionantă este legată de Ana Tower. „Construcţia ultimelor 12 etaje s-a făcut în 12 săptămâni (un etaj pe săptămână), fără nicio abatere, deşi a fost nevoie şi de înălţarea macaralelor turn de trei ori, operaţiune care presupune pierderi semnificative de timp. Această etapă a decurs excepţional, fără evenimente şi fără ezitari”, rememorează Mihai Brăila, cu plăcere.

Munca în construcţii este grea, dar gustul satisfacţiei oferite este de neegalat. „Ai o mare satisfactie când te gândeşti că în clădirile pe care le-ai construit oamenii locuiesc sau muncesc liniştiţi şi în siguranţă. Ei nici nu bănuiesc cât efort se face pentru înălţarea acestor construcţii”, ne mai spune şeful de şantier. Secretul „supravieţuirii”, într-un mediu atât de solicitant? „Dacă nu devine pasiune nu poţi să rezişti în acest domeniu”, răspunde inginerul.

Citeşte şi Nu ajunge ca asfaltul să fie doar o … „piele”. Trebuie să fie o piele inteligentă!

Strabag ţine pasul cu cele mai noi tehnologii când vine vorba de construcţia de clădiri sau drumuri, iar Mihai Brăila sesizează imediat diferenţa când ceva se schimbă: „Spre exemplu, se simte diferenţa de calitate între materialele cu care lucrăm acum şi cele din urmă cu câţiva ani. Lucrurile evoluează într-un ritm alert şi noi ținem pasul cu ele. În ceea ce priveşte digitalizarea, este important să avem acces la planuri rapid, oricând, oricum – din birou, din şantier. Datorită echipamentelor şi aplicaţiilor informatice, interacţionăm mult mai uşor cu proiectanţii, pentru rezolvarea anumitelor probleme într-un timp foarte scurt. Avem acum softuri de urmărire a defectelor prin care se poate marca locul pe plan, se inserează poza cu defectul, se face descrierea defectului şi se urmărește statusul, se pot lăsa comentarii de către mai multe părţi implicate, în vederea remedierii uşoare şi rapide”.

Meseria de constructor este una dintre cele mai vechi din lume şi, aşa cum spune şi şeful de şantier mai în glumă mai în serios, „fără construcţii am locui cu toţii în peşteri”. Dar asta nu înseamnă că STRABAG neglijează mediul în procesul de construcţie, ba dimpotrivă, a dezvoltat mai multe proiecte prietenoase cu mediul, preîntâmpinând chiar cerinţele timpurilor actuale. „Facem eforturi constante de limitare a pericolelor şi a efectelor neplăcute produse de lucrările din şantier – reducerea emisiilor de praf, respectarea orelor de linişte de la mijlocul zilei, utilizarea rampelor de spălare pentru maşini pentru ca acestea să nu iasă din şantier pe drumurile publice cu murdărie, precum şi alte măsuri de reducere a impactului organizarii de şantier pe termen lung”, explică inginerul Mihai Brăila.

Pe şantier, munca este continuă, specialistul se întoarce la treburile sale, în timp ce noi rămânem să reflectăm la munca depusă de constructori şi să ne luăm de-acum măcar o clipă de răgaz pentru a le admira munca.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici