Poveste fascinantă: Cum a salvat un CAL mii de soldaţi în Primul Război Mondial GALERIE FOTO VIDEO

Sikh, unul dintre sutele de mii de cai pe care i-a folosit armata Marii Britanii în Primul Război Mondial are o poveste fabuloasă. A reuşit să salveze mii de soldaţi în timpul Primului Război Mondial, aducându-le hrană şi alte provizii de care aveau nevoie ca să supravieţuiască.

25 ian. 2015, 15:45

Sikh a fost un cal care i-a aparţinut loconentului A.C. Vicary, Povestea fascinantă, aproape incredibilă a acestui cal a fost descoperită de curând, întâmplător, de către un angajat al Muzeului Militar din Glouchestershire, Chris Chatterton.

„Am citit o carte despre Glosters în care am găsit o menţiune despre Sikh. Am făcut investigaţii şi am găsit o poveste remarcabilă. Sikh era văzut de mulţi soldaţi din batalion ca un semn de noroc. Ar fi grozav să facem o statuie pentru Sikh. Vom face cu siguranţă ceva la muzeu pentru a comemora trecutul calului”, a povestit Chris Chatterton, citat de Daily Mail.

Armăsarul a fost un exemplar de excepţie. A provenit din Australia, unde fusese crescut şi de unde a fost vândut apoi în India. De acolo, a ajuns în nordul Chinei, cu regimentul britanic şi a fost dat în primire Locotenentului Vicary, în 1913.

Când batalionul a primit ordin să se întoarcă în Europa, pentru a se pregăti de război, în noiembrie, 1914, Vikary a primit permisie specială să îl ia pe Sikh cu el. Aşa a ajuns calul să călătorească cu vaporul, timp de 8 săptămâni, din China spre Europa, într-un grajd improvizat din nişte cutii, alături de soldaţii care se ghemuiau pe ponton, îndurând cele mai vitrege condiţii. Mai ieşea de-acolo când vaporul mai făcea câte o escală.

În timpul războiului, din cei aproximativ un milion de cai trimişi pe frontul de Vest, doar 67 de mii au revenit acasă. Dealtfel, armata britanică pierdea aproximativ 15% din caii săi în fiecare an de conflict, potrivit Biroului de Statistică Militară al regatului britanic. 

Calul era atât de inteligent, încât a evitat gloanţele şi grenadele inamicului şi a reuşit să se strecoare printre toate capcanele, în „misiunile” lui de a aduce provizii soldaţilor aflaţi pe câmpul de luptă. Astfel, i-a ajutat să nu moară de foame.

Calul a plecat cu regimentul stăpânului său în sudul Rusiei, iar la întoarcere au trecut prin Turcia, Grecia, Italia şi Franţa.

Sikh a luptat şi în prima linie, cu stăpânul său, care nu s-a despărţit de el nici după încheierea războiului, ci l-a luat la acasă şi au trăit împreună până când Sikh a murit. Vicary l-a îngropat în curtea casei sale, din Devon.

Povestea calului de război Sikh a inspirat şi literarura, şi filmul. După romanul lui Michael Morpurgo, „War Horse” („Calul de Război”), s-a făcut şi o adaptare cinematografică, în 2011, în care actorul Tom Hiddleston a interpretat rolul Căpitanului James Nicholls, care avea calul Joey. Acum, curatorul Muzeului britanic vrea să îi ridice şi o statuie în cadrul muzeului.