Povestea albastrului de Voroneţ, spusă de maica Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ: „Această culoare este preparată dintr-o rocă”

Mănăstirea Voroneț este considerată “Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe fațada care ilustrează “Judecata de Apoi”. Pe lângă stilul arhitectural, mănăstirea este celebră și datorită pigmentului care rezistă de sute de ani pe pereții ei, albastrul de Voroneț. Vezi ce este albastrul de legendă al mănăstirii.

16 apr. 2023, 13:55
Povestea albastrului de Voroneţ, spusă de maica Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ: „Această culoare este preparată dintr-o rocă”

Albastrul de Voroneț face din locul de poveste una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România și este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava încă din anul 2004. Se află în topul celor mai frumoase obiective turistice din România.

Mănăstirea Voroneț a fost ridicată în anul 1488 în doar 3 luni și 3 săptămâni, iar asta a fost un record la vremea respectivă. Este considerată una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, deoarece pictura interioară datează în cea mai mare parte din vremea lui.

„De cele mai multe ori, cerul de la Voroneț, indiferent de sezon, este fascinant. Cu nuanțe diferite, așa că și culoare de pe perete se vede diferit. După cum e lumina de afară. Știe că această culoare este preparată dintr-o rocă ce conține cupru, o piatră semiprețioasă numită lazurit. După unii cercetători, pulberea se importa și era destul de scumpă. Când studiam la a doua facultate, am găsit o lucrare de licență în care se demonstra că în subsolul românesc, cu bogății râvnite încă din antichitate, s-a găsit și acest filon de rocă albastră. Dovadă că roca de lazurit se găsește și în Muzeul de Geologie de la București”, spune maica stareță Gabriela Platon, pentru TVR 2.

Citeşte şi: Dan Negru şi-a pus sufletul pe tavă la ceas de mare sărbătoare: „O familie deportată în Bărăgan trăieşte doar din speranţă. Apoi am apărut eu, speranţa”

În 1785, Voroneţ se regăsea printre cele 23 de mănăstiri desfiinţate după anexarea părţii de nord a Moldovei la Imperiul Austriac. Abia după 206 ani, în 1991, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât reînfiinţarea Mănăstirii de la Voroneţ, ca mănăstire de călugăriţe.

Cum a ajuns „Albastru de Voroneț” să fie o marcă înregistrată de măicuțe, este o poveste mai puțin cunoscută.

„Printre vizitatorii mănăstirii s-au aflat și câțiva specialiști în vopseluri de mașini. Am fost întrebată dacă „Albastru de Voroneț” este marcă înregistrată. Atunci am spus DA iar a doua zi eram în tren spre București pentru a înregistra marca la OSIM. Altfel, ne-am fi putut trezi că „Albastru de Voroneț” putea să reprezinte și o marcă de vopsea pentru mașini. Ar fi fost incorect, trebuie să protejăm și să nu ducem în derizoriu valorile acestui concept”, a adăugat maica stareță Gabriela Platon.

Citeşte şi: Nelu Curcă din serialul La Bloc, despre viaţa în mănăstire şi motivele renunţării la cele lumeşti: „Am căzut într-un păcat greu. La mănăstire nu te rupi de lume, te rogi pentru lume”