Povestea cuplului de nemți îndrăgostit iremediabil de Transilvania. Și-au vândut tot în țara de baștină și s-au mutat într-un mic sat săsesc, unde au ridicat o pensiune unică în România

Marion Sievers (49 de ani) și soțul său, Mike Stapelfeld (de 54 de ani), au pus piciorul prima dată în Transilvania în anul 2008. S-au îndrăgostit iremediabil de aceste meleaguri, dar nu s-au gândit niciodată că aveau să devină casa lor. Șase ani mai târziu, cei doi soți și-au vândut tot ce aveau în Germania și, cu banii obținuți, au ridicat într-un mic sat săsesc o pensiune ca în basme.

10 iul. 2023, 17:12

Un mic sat săsesc ascuns între colinele Transilvaniei i-a fascinat într-atât pe cei doi nemți, încât au decis ca aici să fie casa lor. Este vorba despre Alma Vii, un sat sibian cu doar 400 de locuitori, care îndeplinea toate criteriile pe care le aveau cei doi soți ca să se mute definitiv în România: să fie un loc liniștit și izolat, să nu aibă trafic prin localitate, să aibă o biserică fortificată săsească, să fie un sat „prietenos”, în care „oamenii să te întâmpine cu bucurie”.

Un mic sat săsesc a cucerit iremediabil un cuplu de nemți

În 2008, Mike, care lucra ca director digital într-o multinațională al cărei client principal era gigantul britanic Unilever și era responsabil de piețele est-europene, a fost trimis la București ca să implementeze un nou software. Marion rămăsese în Germania, însă cel puțin o dată pe lună venea și petrecea weekendurile în România, alături de soțul ei. Au avut ocazia să viziteze o mare parte din țară atunci, și chiar au profitat de această ocazie.

Am fost în Deltă, Bucovina, Maramureș, Transilvania. Apoi cineva ne-a făcut cunoștință cu Mihai Moiceanu, fotograf din Brașov”, povestește Marion pentru greatnews.ro.

Fotograful i-a dus în mai multe ture foto în Transilvania în anii 2008-2009.

Plăcându-le meleagurile, au decis să ridice aici o casă de oaspeți.

Citeste si Cuplu de canadieni fascinat de tradițiile de nuntă din România. Cei doi au nimerit din întâmplare la eveniment și s-au prins în horă plini de entuziasm

Între timp, Mike a fost trimis de companie în Ungaria. Soția lui a renunțat la job și s-a mutat și ea în Ungaria. Aici li s-a născut și unicul copil, care acum are 12 ani. În 2014, cei doi au decis să părăsească Ungaria. Nu erau, însă, la fel de deciși dacă să ia drumul țării natale sau să ia drumul României, să-și pună în aplicare planul cu pensiunea.

Casa în care urma să o transforme în pensiune fusese locuită, până în 1990, de sași din familia lui Martin Henning. Pe teren erau, de fapt, două case lipite pe colț, în care în ultimii ani locuiseră doi frați, fii ai lui Martin Henning. Inspirați de numele satului, au denumit noua casă de oaspeți Alma-Via. Mike spune că proprietatea era „o ruină” în momentul în care a cumpărat-o. Doar comasarea celor două proprietăți într-una singură a fost o adevărată luptă birocratică și s-a întins pe un an de zile.

Decor rustic, dotări moderne

Întregul proces de restaurare, realizat împreună cu arhitectul german Jan Hülsemann, a durat 3 ani.

Am investit mai mult decât credeam. Am investit tot ce aveam. Dacă mergem acum în Germania stăm la părinții mei. Am vândut tot”, spune și Marion.

Cele 6 camere ale casei de oaspeți sunt dotate cu încălzire prin pereți (care ajută și la reducerea umidității), au paturi confortabile și internet de mare viteză, iar decorul este unul cât se poate de rustic.

Am creat locul pe care ne-ar fi plăcut nouă să îl avem. Nu este pentru toată lumea. Nu sunt televizoare în camere, e destul de rustic. Suntem moderni, dar încercăm să ascundem toate lucrurile moderne, ascundem cablurile. Fiecare cameră are propriul internet. Satele de aici au internet mai bun decât tot ce știu eu în Germania. Avem fibră optică cu 1.000 Mbit. Nu poți să găsești asta în Germania și mai ales nu la un preț atât de scăzut. Avem internet foarte bun, chiar și în grădină”, spune Mike.

Citeste si Italian prins în horă, după ce a făcut autostopul în România. A ajuns să fie invitat la o nuntă tradițional românească: „Unde am ajuns?”

În afară de cele 6 camere pentru turiști, la Alma Via mai există încă 3 camere în care locuiesc Marion, Mike și fiul lor, care merge la școală în Sibiu.

De asemenea, proprietatea are și bucătărie proprie, un fost hambar transformat în restaurant și o sală pentru workshop-uri.

Recent, Alma Via a fost certificată drept casă de oaspeți care respectă principiile ecoturismului. Când este sezon, multe dintre legumele folosite la gătit (castraveți, roșii) sunt cumpărate de la oameni din sat (o afacere certificată ecoturistic trebuie să folosească produse locale, cumpărate de pe o arie de maximum 70 de kilometri). Turiștii găsesc la pensiune și miere (inclusiv sortimente cu nuci sau cu semințe de dovleac) produse chiar de un apicultor din Alma Vii.