Povestea cutremurătoare a unui jurnalist CNN blocat în Fâșia Gaza: „O să murim astăzi? – asta mă întreabă fiul meu în fiecare zi”

Conflictul armat dintre Israel și gruparea Hamas provoacă, din nefericire, numeroase victime nevinovate în rândul populației civile. În plus, pe teren se află și turiști sau alte persoane cu cetățenie diferită, care suferă din cauza actelor de violență care au loc în aceste zone de conflict.

24 oct. 2023, 23:38
Povestea cutremurătoare a unui jurnalist CNN blocat în Fâșia Gaza: „O să murim astăzi? – asta mă întreabă fiul meu în fiecare zi”
Povestea cutremurătoare a unui jurnalist BBC blocat în Fâșia Gaza: „O să murim astăzi? - asta mă întreabă fiul meu în fiecare zi”

Oamenii aflați în Fâșia Gaza sunt martorii unor momente cumplite, asemănătoare coșmarurilor cele mai întunecate, iar relatările lor provoacă fiori. Confruntarea armată dintre Israel și gruparea Hamas are ca rezultat numeroase victime nevinovate în rândul populației civile. Criza umanitară este de o amploare considerabilă, iar cei care se află în prezent în aceste zone de conflict trec prin experiențe greu de exprimat în cuvinte.

Citește și: Israelul a bombardat 400 de ţinte în Fâşia Gaza: trei comandanți Hamas au fost uciși

Un jurnalist al CNN s-a luptat timp de mai multe zile pentru a părăsi Fâșia Gaza împreună cu familia sa. Ibrahim Dahman și-a mutat familia din nordul regiunii în sud, sperând că frontiera cu Egiptul se va deschide și vor fi evacuați cu toții. Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întâmplat încă. În ultimele zile, au primit informații conform cărora granița ar putea să se deschidă, dar când au ajuns acolo, au constatat că oamenilor nu li s-a permis să treacă.

Povestea cutremurătoare a unui jurnalist CNN blocat în Fâșia Gaza: „O să murim astăzi? - asta mă întreabă fiul meu în fiecare zi”

„O să murim astăzi? – asta mă întreabă fiul meu de când am fugit din orașul Gaza. Viața în Khan Younis este dificilă. Stăm cu cel puțin 150 de alte familii strămutate din nord, mâncând minimul necesar pentru a supraviețui. Ne petrecem timpul urmărind atacurile aeriene. Și umplând rezervorul de apă. E ca și cum am bea apă de toaletă. Copiii noștri beau apă de toaletă.

Pentru că nu există electricitate, copiii mei nu pot vedea grozăviile online. Și își petrec timpul jucându-se cu alți copii. În weekend, ni s-a spus să mergem la punctul de trecere Rafah. Ne-am încărcat mașina pentru a încerca să fugim din nou. Pe drum au fost multe distrugeri. La punctul de trecere, alte familii pline de speranță, încercau și ele să fugă.

Dar această speranță a dispărut rapid. Ni s-a spus că acum este închis. Eram la punctul de trecere Rafah, speram să intrăm pe partea egipteană, dar punctul de trecere era închis. S-a deschis doar pentru ajutor umanitar. Ne-am întors, evitând haosul. Sperând că mâine va fi mai bine decât azi„, a povestit jurnalistul CNN.

Peste 700 de palestinieni au fost uciși în urma loviturilor aeriene israeliene din timpul nopții, conform anunțului făcut marți de către Ministerul Sănătății din Gaza. Acest bilanț este cel mai mare înregistrat într-un interval de 24 de ore de la începutul campaniei israeliene împotriva militanților Hamas, care a fost declanșată după atacul din 7 octombrie.

Citește și: Realitatea macabră a războiului: părinții din Fâșia Gaza le scriu copiilor numele pe picioare ca să-i identifice în caz că mor