Povestea FASCINANTĂ a viorii de pe Titanic. Află PREŢUL RECORD obţinut la licitaţie

Vioara dirijorului orchestrei de pe Titanic a fost vândută sâmbătă la licitaţie, în sud-vestul Angliei, după ce a fost găsită într-un pod şi autentificată la 101 ani de la naufragiul pachebotului "imposibil de scufundat". Preţul obţinmut în urma vânzării a întrecut toate aşteptările.

RomaniaTV.net
19 oct. 2013, 15:33

Suma pentru vioara găsită pe epava Titanicului a atins cifra record de 900.000 de lire sterline (circa 1,3 milioane de dolari) la o licitaţie organizată în Wiltshire de casa Henry Aldridge&Son, specializată în lucrări de colecţie, informează sâmbătă EFE, citată de Agerpres.

Casa de licitaţie a depăşit sâmbătă orice aşteptări având în vedere că preţul de pornire al viorii a fost de circa 354.400 de euro (479.200 de dolari). Este, pe de altă parte, un record mondial pentru un obiect licitat după ce a fost găsit pe epava vaporului Titanic.

Evaluat iniţial între 200.000 şi 300.000 lire sterline (236.000 – 354.000 euro), instrumentul „modest, de origine germană şi fabricat în serie” aparţine „probabil şcolii de la Berlin sau Dresda. El datează din 1880 şi i s-a adăugat ulterior marca Giovan Paolo Maggini Brescia”, precizează casa Henry & Son, organizator al licitaţiei care are loc între orele 12:00 şi 16:00 GMT.

„Starea ei reflectă viaţa agitată pe care a avut-o, cu semne ale restaurării şi fisuri mari pe vioară”, adaugă Henry & Son. Şapte ani au fost necesari pentru a certifica originea viorii, care a supravieţuit miraculos dramei, arată Andrew Aldridge de la casa de licitaţii cu acelaşi nume.

Mai aproape de tine, Doamne!

Vioara i-a aparţinut lui Wallace Hartley, dirijorul micii orchestre de pe Titanic care s-a remarcat prin faptul că a cântat până când s-a scufundat Titanicul (aprilie 1912). A cântat imnul „Mai aproape de tine, Doamne!” pentru a calma pasagerii panicaţi care se grăbeau să urce în bărcile de salvare, din păcate prea puţine, au povestit supravieţuitorii tagediei, scrie Agerpres.

Cei opt instrumentişti au murit, iar cadavrul lui Wallace Hartley a stat zece zile în apă până când a fost găsit. „Vioara a fost găsită într-o valiză de piele” legată de el, a spus Andrew Aldridge. Instrumentul, un cadou al logodnicei sale, avea o plăcuţă de argint pe care se poate citi încă: „Pentru Wallys, cu ocazia logodnei noastre. Maria”. După ce au găsit vioara, autorităţile canadiene i-au trimis-o Mariei Robinson care, înainte să moară, în 1939, i-a încredinţat-o Armatei Salvării. Într-o scrisoare de la începutul anilor ’40, o profesoară de muzică de la această organizaţie a scris: „Este aproape imposibil să cânţi la această vioară, fără îndoială din cauza existenţei ei agitate.” Instrumentul i-a fost încredinţat apoi unei familii care l-a păstrat în pod, relatează Agerpres.

„Wallace Hartley este una din cele mai importante personalităţi” din istoria Titanicului, „îndeosebi datorită curajului său remarcabil”, a spus Aldridge.

Plimbată prim muzee şi viziotată de multă lume

Vioara a fost expusă în două muzee americane, din Missouri şi Tennessee, unde a fost văzută de peste 315.000 vizitatori. A fost prezentată apoi la muzeul nord-irlandez „Titanic Belfast”, nu departe de locul unde a fost construit celebrul pachebot.

Titanicul s-a scufundat în apele îngheţate ale Atlanticului de Nord în timpul călătoriei inaugurale, în noaptea de 14-15 aprilie 1912, după ce s-a lovit de un aisberg în nordul Atlanticului. Din cele 2.200 de persoane aflate la bord au murit circa 1.500.