Meniu de la clasa întâi de pe Titanic, vândut cu aproape 100.000 de euro la licitaţie. Cu ce delicatese s-au delectat pasagerii gigantului mărilor înainte de tragedie

Un exemplar al unui meniu de cină servit pasagerilor de la clasa întâi de pe celebrul Titanic a fost vândut la licitaţie pentru 84.000 de lire sterline, adică peste 95.000 de euro.
Filip Stan
13 nov. 2023, 13:59
Meniu de la clasa întâi de pe Titanic, vândut cu aproape 100.000 de euro la licitaţie. Cu ce delicatese s-au delectat pasagerii gigantului mărilor înainte de tragedie
Meniu de la clasa întâi de pe Titanic, vândut cu aproape 100.000 de euro la licitaţie. Cu ce delicatese s-au delectat pasagerii gigantului mărilor înainte de tragedie

Un meniu la clasa întâi de pe Titanic s-a vândut cu aproape 100.000 de euro la o licitație, potrivit casei Henri Aldridge & Son. Peste 1.500 de pasageri şi membri ai echipajului au murit în scufundarea Titanicului, după ce gigantul mărilor, care se îndrepta din Irlanda spre New York, a lovit un iceberg pe 14 aprilie 1912.

Citește și: NU mai e nevoie de expediții periculoase cu submarinul: iată imagini spectaculoase cu epava Titanicului, de pe fundul oceanului! (FOTO + VIDEO)

Un meniu de pe Titanic, vândut pentru o adevărată avere

Meniul, care fusese estimat la o sumă cuprinsă între 50.000 şi 70.000 de lire sterline, adică între 57.000 şi 79.000 de euro, conţine feluri de mâncare de la o cină, inclusiv stridii, miel cu sos de mentă şi raţă în sos de vin. Această mâncare, plus alte preparate sofisticate, a fost servită în seara zilei de 11 aprilie, la scurt timp după plecarea navei.

În ciuda cercetărilor efectuate în rândul numeroşilor colecţionari de obiecte legate de Titanic, „nu avem cunoştinţă de niciun alt exemplu de meniu de la această cină la clasa întâi din 11 aprilie care să fi fost salvat”, a explicat Andrew Aldridge, de la casa de licitaţii Henri Aldridge & Son, citat de apnews.

Meniu de la clasa întâi de pe Titanic, vândut cu aproape 100.000 de euro la licitaţie. Cu ce delicatese s-au delectat pasagerii gigantului mărilor înainte de tragedie

Preţiosul document fusese găsit într-un album de fotografii din anii ’60, după moartea unui anume Len Stephenson, istoric în Noua Scoţie, o provincie din estul Canadei. Alte obiecte legate de tragedia Titanicului, cum ar fi un ceas care a aparţinut unui pasager de la clasa a doua şi o pătură, folosită probabil în operaţiunile de salvare a pasagerilor, au fost de asemenea oferite în timpul vânzării.

La 110 ani de la scufundarea navei Titanic ies la iveală noi detalii despre noaptea fatidică în care și-au pierdut viața peste 1.500 de persoane. Pe 10 aprilie 1912, RMS Titanic, cel mai mare pachebot din lume, a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia, cu destinația New York. Din păcate, la patru zile de la plecare, pe data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, vasul s-a ciocnit de un aisberg și s-a rupt în două, iar la ora 02:20 s-a scufundat.

În noaptea fatidică, la bordul pachebotului se aflau aproximativ 2.224 de persoane. În cele 20 de bărci de salvare au reușit să intre în jur de 710 de oameni, iar restul de 1.514 au murit în apa înghețată a Atlanticului. Atunci când vasul a lovit aisbergul, Thomas Andrews, proiectantul șef al Titanicului, a evaluat pagubele și a observat că apa inundă cazanele și compartimentele adiacente, punând astfel nava în pericol. La scurt timp, acesta l-a informat pe căpitanul vasului Edward John Smith care și și-a dat seama imediat că situația este extrem de gravă.

Cu 90 de minute înainte de scufundarea totală a Titanicului, căpitanul Smith a ordonat ca toți copii și femeile să fie puși în bărcile de salvare și evacuați de pe navă. De asemenea, căpitanul milionarilor, așa cum mai era cunoscut Edward John Smith, a dat ordin ca persoanele de la clasa I să aibă prioritate și a dispus emiterea de mesaje SOS, dar și lansarea rachetelor pentru a atrage atenția altor nave.

După ora 02:00 dimineața, atunci când și-a dat seama că nu se mai poate face nimic, căpitanul Smith le-a zis operatorilor telegraf să plece de la posturi și să se salveze. Apoi, acesta s-a adresat și restului echipajului pe care l-a lăudat pentru eforturile depuse și l-a eliberat de îndatoriri.

„Băieți, ne-am făcut datoria și am făcut-o onorabil! Nu mai am ce să mai cer de la voi. Vă eliberez de îndatoriri. Știți regula mării. Toată lumea e pe cont propriu. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, a mărturisit un ofițer care a supraviețuit tragediei și care a spus care au fost ultimele cuvinte ale căpitanului Titanicului.

Citește și: Fabulos! Cum arăta la interior Titanicul. Filmul înspăimântătoarei scufundări (VIDEO)

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici