Povestea impresionantă a doamnei Elvira, una dintre puținele femei licențiate în inginerie minieră din România. La 84 de ani, muncește pe brânci și dansează tango: „Când Dumnezeu îți dă șansa să faci o facultate dificil de acceptat de o femeie, trebuie să-i mulțumești!”

Elvira Dumitrescu a ales să se dedice unui domeniu atribuit în special bărbaților: mineritul. Tainele ascunse ale minelor din România au fascinat-o, așa că a ales să le studieze și să le descopere. Cu o conștiinciozitate exemplară, doamna Elvira a absolvit o facultate de profil, fiind una dintre foarte puținele femei licențiate în inginerie minieră.

13 feb. 2024, 15:32
Povestea impresionantă a doamnei Elvira, una dintre puținele femei licențiate în inginerie minieră din România. La 84 de ani, muncește pe brânci și dansează tango: „Când Dumnezeu îți dă șansa să faci o facultate dificil de acceptat de o femeie, trebuie să-i mulțumești!”

Elvira Dumitrescu și-a lăsat amprenta asupra unor proiecte majore. S-a inspirat de la marele inventator Thomas Edison, care spunea că nu poți înfăptui lucruri valoroase fără muncă stăruitoare, perseverență și bun simț. Cu pasiunea sa pentru cunoaștere fără limite, a ales să le împărtășească informațiile dobândite și altora pasionați de tainele mineritului. Astfel, timp de șapte ani, a fost cadru didactic la Institutul de Mine din Petroșani.

Elvira Dumitrescu, decenii întregi de studiu al tainelor minelor

Avea o comunicare deosebită cu studenții, iar aceștia o iubeau, chiar dacă era un profesor sever. Doamna profesor Elvira Dumitrescu își prezenta cursurile într-un mod aparte, transformând fiecare lecție într-o poveste.

În toată activitatea sa didactică, și-a pus amprenta într-un mod original, încercând să eficientizeze inclusiv procesul educațional.

Am reușit să-l conving pe profesorul conducător de disciplină, să nu le ceară studenților la examene să învețe formule și demonstrații infinite și inutile, ci să le pretindă să înțeleagă DE CE se aplică unele metode și să poată explica modul de desfășurare a lucrărilor în subteran, exploatarea propriu zisă… Recunosc, am fost severă în cei 7 ani de stat la catedră. Am avut perioade când eram la catedră și 12 ore pe zi, îmi plăcea mult ceea ce făceam și nu mă simțeam obosită”, a povestit doamna Elvira.

Citeste si Povestea impresionantă a Irinei, eleva de 10 care zilnic merge 15 kilometri până la școală. Cel mai mare vis al său este să devină studentă la Teatru

Și-a pus amprenta pe unele dintre cele mai mari lucrări ale României: metroul, Parlamentul, aeroportul Otopeni

Ca inginer minier și directoare a unuia dintre cele mai mari laboratoare în construcții, Elvira Dumitrescu și-a pus amprenta pe multe dintre cele mai mari lucrări din România.

„Lucrările la care am participat cu Laboratorul CCF au fost nenumărate. Prin încercările efectuate pe materiale de construcţii şi direct pe construcţii, am contribuit la realizarea: Metroului Bucureşti, Catedralei Mântuirii Neamului (la  care lucrările sunt în desfăşurare), Palatului Parlamentului, Aeroportului Henri Coandă, dar şi alte aeroporturi din ţară (Craiova, Feteşti, Tulcea, Satu Mare), podului suprateran Basarab, podurilor Pipera, Ciurel, Cernavodă, Sighişoara, diguri Constanţa. De asemenea, am avut prezentări la conferințe internaționale”, a povestit Elvira Dumitrescu.

La 84 de ani, doamna Elvira este foarte activă. Una dintre marile sale pasiuni este tangoul.

Citeste si Povestea emoționantă a lui Paul, băiețelul care a fost nevoit să doarmă în frig, în cotețul porcilor, alături de frații lui. Cea mai mare dorință a lui a fost să primească o vacă și o fântână