Povestea impresionantă a românului care a stat la închisoare opt ani pentru o fraudă de 80 de dolari. Marius Balo a fost eliberat, dar nu se poate întoarce acasă

Profesorul Marius Balo a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru o pretinsă fraudă de 80 de dolari pe care ar fi comis-o în China. Chiar dacă a fost eliberat la sfârşitul lunii martie, bărbatul nu s-a putut întoarce în România din cauza restricţiilor împotriva COVID-19 aplicate de autorităţile chineze.

15 apr. 2022, 16:40
Povestea impresionantă a românului care a stat la închisoare opt ani pentru o fraudă de 80 de dolari. Marius Balo a fost eliberat, dar nu se poate întoarce acasă

Povestea impresionantă a românului care a stat la închisoare opt ani pentru o fraudă de 80 de dolari a impresionat o ţară întreagă. Profesorul din Cluj e la un pas de a scăpa din infernul chinez. După ce a fost pus în libertate la sfârşitul lunii martie, bărbatul a încercat să se întoarcă în România, însă două zboruri au fost anulate din cauza restricţiilor anti-COVID-19 din China.

Profesorul a povestit că îşi cumpărase bilet de avion pentru a ajunge la Cluj-Napoca pe 18 aprilie.

„Numele meu este Marius Balo, sunt clujeanul care a fost întemnițat la Shanghai timp de 8 ani de zile. Am fost eliberat pe 27 martie, însă mă aflu în continuare la Shanghai deoarece orașul a intrat în lockdown complet.. mi s-au anulat deja două zboruri, însă au reușit cei de acasă să îmi achiziționeze un nou bilet pentru data de 17 aprilie cu aterizare la Cluj pe 18. Sper din suflet ca să nu se anuleze și acest zbor.

Fiind blocat de aproape 10 zile într-o cameră de hotel, am avut la îndemână timp suficient pentru a parcurge o mare parte din articolele și reportajele de presă care s-au publicat în sprijinul meu în ultimii ani. Va mărturisesc, aveam o oarecare idee despre faptul că sunt susținut într-adevăr de cei de acasă.. însă nu mi-am imaginat un asemenea efort concertat, timp de ani de zile, al atâtor oameni, încât să ajungă să imprime cauzei o asemenea anvergură”, a scris Marius Balo, într-o scrisoare trimisă publicaţiei Monitorul de Cluj.

Citeşte şi: Rihanna și iubitul ei, A$AP Rocky, s-au despărțit cu doar două săptămâni înainte să devină părinți. Artista a fost înșelată cu o româncă

Pe 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat definitiv de o instanţă din China la opt ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la fraudă contractuală pentru suma infimă de 80 de dolari. Prin aceeași sentință penală, inculpatul a fost obligat și la plata unei amenzi în cuantum de 100.000 yuani.

Marius Balo i-a scris un mesaj ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, căruia i-a mulțumit pentru demersurile făcute pentru eliberarea sa.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat de avocatul Eugen Iordăchescu. În 2019, apărătorul a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre profesorul universitar şi antreprenorul clujean care din 2014 era închis într-o închisoare din China. Avocatul spunea atunci că Balo este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de faudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

„De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus, în 2019, Eugen Iordăchescu.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Citeşte şi: Pandemia de coronavirus revine în forţă, în China. Shanghai intră în carantină