Povestea impresionantă a ultimului cizmar al Iaşiului. Nea Victor s-a reorientat după ce şi-a pierdut mare parte din clienţi şi, la 72 de ani, munceşte pe brânci, deşi suferă de cancer

La 72 de ani, Victor Rotaru este, poate, ultimul cizmar al Iaşiului. A fost pasionat de cizmărie încă din copilărie, iar pe lângă această pasiune a mai avut una: confecţionatul măştilor. Când cizmăria nu a mai mers, nea Victor s-a reorietat către confecţionat măşti de Anul Nou, pasiune pe care a transformat-o în artă.

28 sept. 2023, 09:11

Fostul cizmar locuieşte în comuna ieșeană Gropnița și de 50 de ani își împarte viața cu Georgeta. Cei doi au împreună trei fete pentru care au făcut eforturi uriaşe să le poarte prin şcoli.

Și-a deschis atelier de cizmărie în sat, iar după câţiva ani l-a mutat acasă, păstrându-și clienții. Printre clienţii săi s-au numărat mulţi medici și artiști. A fost extrem de ataşat de meseria lui, iar acum devine nostalgic când îşi aminteşte de acele vremuri.

Am făcut o școală de meserii. Am învățat cizmărie și mi-am deschis cizmărie în sat, acolo, lângă magazin. Apoi, l-am mutat acasă. Am lucrat pentru lumea bună. Mă căutau cei mai buni medici de prin Iași, artiști care jucau și la București și mulți oameni intelectuali. Era un sentiment aparte. Aveam comenzi pe la magazine.

Îmi vine să plâng și acum, când mă gândesc ce vremuri. Am luptat să le purtăm pe fete în școli și să le oferim tot ce aveau nevoie. Dar acum nu prea mai merge cizmăria, am mai puține comenzi și am avut timp să dau frâu liber și celeilalte pasiuni. Să confecționez măști, așa cum vezi prin filme”, povestește Victor Rotaru pentru bzi.ro

Citeste si Nicăieri nu-i ca acasă! Povestea impresionantă a Lilianei, românca care s-a întors în țară, după 15 ani de pribegie. „E greu să trăiești departe, nimic nu avea nici gust, nici miros ca acasă”

Povestea impresionantă a ultimului cizmar al Iaşiului. La 72 de ani, munceşte pe brânci, deşi suferă de cancer

Nea Victor mai lucrează ocazional pentru cei care îl mai solicită, dar nu mai poate trăi doar din cizmărit, aşa că, de câţiva ani, s-a reorientat ca să-şi suplimenteze veniturile. A început să facă măști pentru sărbătorile de iarnă, pe care le vezi doar în cărțile cu povești.

Reușesc să fac cam două măști pe zi. O mască costă în jur de 30 de lei, dar depinde. Le confecționez de la 0, din reziduuri. Carton, blănuri de la animale, aracet, acuarele speciale și diferite lucrușoare cu care le împodobesc.

Am foarte multe cereri la măști. Sunt singurul din zonă care face așa ceva manual. Am făcut 2 saci de măști pentru un liceu din Iași, multe bucăți pentru niște magazine și saci întregi pentru oamenii din sat”, adaugă bărbatul.

Citeste si Ziua în slujba statului, seara între hore și sârbe! Povestea impresionantă Roxanei, jandarmerița care în timpul liber cântă în corul bisericii și la nunți

Din nefericire, nea Victor s-a îmbolnăvit de cancer esofagian din cauza substanţelor cu care a lucrat la cizmărie. Nu se lasă, însă, doborât de boală, ci continuă să lucreze.

Acum trec printr-o perioadă mai grea, de la atâtea substanțe am ajuns să am cancer esofagian și fac niște ședințe de chimioterapie, dar asta nu mă poate opri să nu mai lucrez. O să fac asta până mor”, spune Victor Rotaru.


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei