POVESTEA lui Moş Crăciun. Cine este personajul preferat al copiilor şi de unde vine acesta

POVESTEA lui Moş Crăciun. Moş Crăciun este personajul preferat al copiilor. El vine uşor-uşor şi se furişează lângă brad, în fiecare noapte de 24 spre 25 decembrie, şi lasă cadourile mult visate.

25 dec. 2015, 11:15
POVESTEA lui Moş Crăciun. Cine este personajul preferat al copiilor şi de unde vine acesta

POVESTEA lui Moş Crăciun. Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci.

Legenda spune că el a dăruit câte 100 de galbeni la trei fete sărace înainte de a se mărita pentru ca acestea să nu ajungă să se prostitueze. Mulți sunt de părere că Sfântul Niculae este de fapt adevăratul Moș Crăciun.

Potrivit legendei creștine, Moș Crăciun este un personaj rău care i-a tăiat mâinile sotiei, Craciuneasa, pentru ca o primise in gazda pe Fecioara Maria, fara stirea lui și îi oferise adapost în grajd. Maica Domnului îi lipește mâinile la loc, iar minunea îl convertește pe Crăciun la crestinism. De bucurie ca nevasta sa a scapat nevatamata de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde din trunchiuri de brad, un rug in curtea casei sale si incinge o hora cu toate slugile.

După joc, Crăciun, care era cioban, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, cas, urda si smântână. De aici transfigurarea lui Mos Craciun într-un sfant, care aduce în ajunul nasterii lui Iisus daruri copiilor.

În cartea sa, „Nicholas: The Epic Journey from Saint to Santa Claus”, Jeremy Seal scrie că Moș Crăciun a început să devină un simbol al comercialismului în anii 1800 când i s-au atribuit elemente ca sania, clopoțeii, renii, etc.

În 1860, cotidianul american Harper’s Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, îmbrăcat într-un costum roşu, ornat cu nasturi negri şi cu o curea din piele. Timp de aproape 30 de ani, emigrantul german Thomas Nast, desenator şi caricaturist al ziarului, va ilustra prin sute de desene toate aspectele legendei lui Moş Crăciun şi va da mitului principalele sale caracteristici vizuale.

Nast este şi cel care a stabilit în 1885 că reşedinţa lui Moş Crăciun se află la Polul Nord. Această idee a fost preluată anul următor de scriitorul George P. Webster.

Mult timp s-a crezut că Mos Crăciun este o invenție. Imaginea lui Moș Crăciun asa cum il stim noi astazi s-a nascut înainte de al II-lea război mondial, în 1931, in reclamele pentru compania Coca-Cola. El este creația lui Haddon Sundblom care l-a închipuit ca pe un moșneag dolofan și vesel, cu o față joviala si o barbă foarte mare, care vine într-o sanie trasă de reni tocmai de la Polul Nord si coboara pe hornul caselor în ajunul Crăciunului, pentru a lasa cadouri atât celor mici, cât și celor mari.