POVESTEA lui MOŞ NICOLAE în jurul lumii. În Hawaii, Moşul vine cu barca, iar polonezii cred că darurile vin din stele

POVESTEA lui MOŞ NICOLAE. Copiii din lumea întreagă îl aşteaptă, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, pe Moş Nicolae să vină să le pună cadourile dorite în ghetuţe. Iată cum este întruchipat personajul lui Moş Nicolae în lumea întreagă.

05 dec. 2015, 17:50
POVESTEA lui MOŞ NICOLAE în jurul lumii. În Hawaii, Moşul vine cu barca, iar polonezii cred că darurile vin din stele

POVESTEA lui MOŞ NICOLAE. La români, de Moş Nicolae, copiii cuminţi primesc, pe lângă dulciuri şi jucării, o legătură de nuieluşe frumos colorate, iar cei mai puţin cuminţi primesc o nuieluşă adevărată care să le amintească de o eventuală pedeapsă.

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae are alte atribuţii decât cele ale sfântului. El apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără lumină şi căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii şi apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Citeşte şi MESAJE, URĂRI şi SMS-URI de SFÂNTUL NICOLAE. Trimite o felicitare celor dragi

Ideea de Moş care aduce daruri copiilor a apărut în Scandinavia, cu mii de ani înainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care călătorea prin toată lumea, în timpul iernii, călare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni şi pedepsindu-i pe cei răi. Deşi în creştinism s-au pierdut aceste poveşti, în conştiinţa oamenilor ele au rămas prin existenţa unor personaje cum ar fi Sfântul Nicolae şi Moş Crăciun. La creştinii din Republica Ghana, Moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii el coboară din barcă.

În districtul german Berchtesgaden, 12 tineri îmbrăcaţi în paie şi având măşti care reprezintă animale dansează în urma Sfântului Nicolae, sunând din talăngi. După ce oferă daruri fiecărei case în parte, tinerii dau gazdele afară făcându-se că le bat, un fel de pedeapsă simbolică pentru eventualele rele săvârşite. Şi în Germania, Sfântul Nicolae vine cu un aghiotant care poartă nume diferite. Sfântul Nicolae are aici un sac în spate şi un băţ în mână, în timp ce aghiotantul este o fiinţă înspaimintatoare.

Citeşte şi Târg de Moş Nicolae, la Palatul Bragadiru. Toţi banii vor fi donaţi unor copii chinuiţi

În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri. Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri. În Siria, cadourile vin cu o cămilă tânără în data de 6 ianuarie.

Copiilor italieni le aduce daruri personajul La Befana, despre care se crede că a refuzat să-i conducă pe înţelepţi la Bethleem când aceştia i-au trecut pragul, motiv pentru care La Befana îţi petrece timpul mergând din casă în casă pentru a-l găsi pe Copilul Hristos.

Citeşte şi SFANTUL NICOLAE: NU oferiţi daruri negre, cravate, fulare sau mărgele de Moş Nicolae