Povestea lui Tammam Youssef, medicul sirian prins de pandemie în România. A „reparat” inimile a peste 50 de copii

Tammam Youssef e unul dintre cei mai buni cardiologi din lume. Pandemia de coronavirus l-a prins în România, iar aceasta a fost şansa a peste 50 de copii să fie salvaţi. Aceştia au fost operaţi gratuit de celebrul medic sirian la Spitalul Marie Curie din Capitală. 

RomaniaTV.net
29 mai 2020, 08:40
Povestea lui Tammam Youssef, medicul sirian prins de pandemie în România. A „reparat” inimile a peste 50 de copii

Medicul Tamman Youssef și-a început cariera în România, unde a studiat medicina. De mai bine de 8 ani, acesta se întoarce ca să opereze pro bono.

Nu s-ar fi gândit niciodată la asta acum 40 de ani, când a aterizat prima dată la Bucureşti. Tatăl lui l-a trimis aici, să studieze medicina. Îşi aduce aminte că primul şoc a fost termic. Afară erau -25 de grade. Încet, s-a îndrăgostit şi de ţară, şi de medicină.

Starea de urgență l-a prins în România și a rămas să salveze vieți.

Unul dintre copiii salvaţi de medicul sirian este Eva. Micuţa a venit pe lume în urmă cu patru luni cu o  malformaţie cardiacă şi cu şanse mici de supravieţuire. Salvarea ei a fost profesorul Tammam Youssef, medic sirian.

„Mi s-a zis că are nevoie de operație neapărat până în maxim 5 luni, altfel o pierd. Eram foarte disperată că era și problema cu pandemia”, povestește Georgia Ciunaie, mama Evei, potrivit observatornews.ro

Paradoxal, pandemia i-a salvat viaţa copilului. Medicul Tammam Youssef a fost prins de restricţii aici și n-a mai putut să plece.

„Dumnezeu probabil așa a vrut ca să fiu eu aici, să stau în perioada aceasta ca să coparticip alături de colegii din alte centre să salvăm acești copii, să rezolvăm aceste urgențe neonatale”, spune Tammam Youssef.

„Mi-a luat-o doamna doctor şi mi s-a zis să o sărut pe frunte şi să mă rog la Dumnezeu că o să fie bine. Din momentul ăla mi-a venit rău. Mă gândeam că o să o pierd. 5 ore a fost un chin…”, povesteşte mama Evei.

Cinci ore de chin la finalul cărora fetiţa le-a zâmbit din toată inima mamei şi doctorului.

Citeşte şi Povestea cutremurătoare a unui medic internat din cauza coronavirusului: „Ne încuiau cu cheia. Până dimineaţă cu mai intra nimeni”