Povestea româncei care a devenit prima femeie comandant din Iași: „E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”

O româncă este prima conducătoare de avion din Iași și se laudă cu o poveste impresionantă. A pilotat pentru prima oară la 29 de ani și de atunci a știut că asta vrea să facă tot restul vieții sale.

21 dec. 2023, 11:13
Povestea româncei care a devenit prima femeie comandant din Iași: „E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”
Povestea româncei care a devenit prima femeie comandant din Iași: „E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”

Minola Platon, în vârstă de 39 de ani, născută în Vatra Dornei şi crescută în Câmpulung Moldovenesc, este singura femeie comandant din Iaşi. Suceveanca şi-a adjudecat titlul în urmă cu o lună de zile, când s-a angajat pentru una dintre cele mai mari companii aeriene din lume.

Citește și: Un pilot a încercat să oprească în zbor motoarele unui avion. Suspectul a fost arestat şi se confruntă cu 83 de capete de acuzare

Povestea româncei care a devenit prima femeie comandant din Iași

Minola a povestit că a ştiut încă de la primul său zbor că va pilota avioane. Până la 20 de ani, când a zburat prima dată cu avionul, aceasta nu ştia nimic despre avioane. Tânăra Minola a avut prima oară legătură cu domeniul aviaţiei civile abia după ce s-a angajat ca stewardesă.

„Am lucrat 4 ani de zile ca stewardesă şi am realizat că eu nu pot să stau în spate şi îmi doresc de fapt foarte mult să conduc avionul. Aşa m-am înscris la Academia de Aviaţie. Iniţial am studiat în Bucureşti Studii Europene, însă nu aveam vreo legătură cu asta. Pur şi simplu s-a întâmplat ca la vârsta de 25 de ani să mă angajez ca stewardesă şi aşa a fost destinul. Înainte nu credeam în destin, dar acum cred, pentru că a fost totul foarte natural. Mi-am spus că nu mi-aş ierta-o dacă nu aş încerca să pilotez. Mi s-a părut extraordinar să poţi să conduci un avion atât de mare. E extraordinar absolut tot ce înseamnă aviaţie”, a declarat Minola Platon pentru ziaruldeiasi.ro.

Pe perioada şcolarizării, pentru a suporta cheltuielile Academiei de Aviaţie, Minola Platon a continuat să lucreze ca stewardesă. După ani de studiu şi muncă zilnică, la 29 de ani a pilotat pentru prima dată o aeronavă de mici dimeniuni.

„Pe perioada şcolii am făcut şi serviciu pentru că nu aveam cum altfel, nu aveam bani, lucram noaptea şi ziua mergeam la şcoală. Aşa am reuşit să fac în paralel Academia de Aviaţie. După care, după trei ani de studiu şi ore multe de zbor, la 29 de ani am avut primul meu zbor ca first officer, la altă companie, nu la asta. Primul meu zbor a fost pe un avion mic, Bucureşti-Iaşi. Era vară, frumos, soare. Chiar mi-a plăcut foarte mult”, a mai povestit tânăra.

Minola se laudă acum cu peste 6.000 de ore de zbor în orașe mari, ca București, Cluj, Bacău, Suceava sau Iași.

„Per total, ore de zbor, ca şi pilot, am vreo 6.000. Cinci ani am zburat în Bucureşti, apoi în Cluj şi doi ani în Bacău, Suceava şi în Iaşi de o lună de zile. E o răspundere foarte mare, dar avem un training foarte bun, şi atunci nu avem de ce să ne temem, cea mai importantă este siguranţa pasagerilor. Avem examene în fiecare an, un control medical, suntem extrem de bine pregătiţi”, a adăugat pilotul. Mai mult, în cei 10 ani la manşă, Minola Platon nu a întâmpinat niciodată sentimentul de frică. „Nu mi-a fost niciodată frică, mi-am dorit atât de mult, încât nu… De asemenea, cum am mai spus, siguranţa este cea mai importantă. Tensiunea trebuie să fie mică, pentru asta merg la sală, noi nu căutăm adrenalină aici, căutăm să aducem oamenii acasă. Lucrul acesta pe mine mă bucură foarte mult”, a mai menţionat prima femeie din Iași care pilotează avioane.

Citește și: Cursă de linie, deturnată de un pasager cu „turbulențe”. Pilotul a solicitat întoarcerea de urgență a aeronavei: „Risc biologic ridicat!”