Povestea tulburatoare a unei actriţe franceze cu origini româneşti. După două decenii, a revenit în România, şi-a regăsit familia şi face un documentar cu viaţa ei

Mirabela Vian s-a născut, în 1990, într-un sat din Vaslui sub o stea norocoasă. Deşi nu a fost un copil dorit, astfel că, la doar 1 an, părinţii au abandonat-o într-un orfelinat, soarele a răsărit şi pe strada ei în momentul în care o familie de francezi din orașul Cherbourg (Normandia) a adoptat-o.

07 dec. 2022, 12:38

Avea 6 ani când a ajuns în Franţa împreună cu noua familie. A trăit o copilărie lipsită de griji, a învăţat bine, şi-a urmat talentul şi pasiunea şi a ajuns actriţă şi dansatoare de succes în Franţa. Şi totuşi, în 2015 s-a întors în România. Voia să-şi descopere rădăcinile, dar odată ajuns pe meleagurile natale, a decis să se stabilească în ţară.

Eram destul de mică, dar am amintiri legate de viața în colectivitate, eram mulți în dormitoare, la dușuri, igiena nu era mereu cea mai, de fapt, nu exista, era destul de trist, putem să spunem și așa. Îmi amintesc că mă jucam mult cu copiii, cred că eram un copil destul de vesel, căruia îi plăcea să se joace”, povesteşte Mirabela Vian pentru euronews.ro

Povestea unei actriţe franceze cu origini româneşti: „Această aventură umană m-a determinat să cunosc mulți oameni din România care au trăit aceeași poveste”

La orfelinat, a cunoscut-o pe Elena Ștefănescu, o angajată a Asociației suedeze Star of Hope, care încerca să le ofere copiilor fără părinţi o viață mai bună.

Nu erau lemne, de asta erau așa mulți copii în cameră și aveau halate de monton, pe care le puneau pe ei ca să reziste în camera aia. Mirabela, zic eu, a prins trenul adopțiilor. După aia, nu știu cât a durat, s-au închis adopțiile. Se mai făceau doar în România”, îşi aminteşte Elena Ștefănescu.

Citeste si Povestea emoţionantă a bătrânului care trăieşte izolat, într-un sat părăsit din Hunedoara: „Nu ştiu cine e preşedintele ţării. Nici despre război sau despre pandemie nu am auzit prea multe”

Mirabela a păstrat scrisorile în care Elena Ștefănescu se interesa de soarta ei, iar 26 de ani mai târziu, cele două s-au reîntâlnit la Iaşi. Mirabela a ajuns în România, după ce un român întâlnit întâmplător în Franța s-a oferit s-o ajute să-și găsească rădăcinile. Odată ajunsă în ţara de baştină, tânăra a reuşit să ia legătură cu familia naturală. Şi-a cunoscut mama, bunicii și a aflat că are 11 frați.

Experiența regăsirii cu familia din România a fost una extrem de tulburătoare pentru Mirabela, astfel că a decis să facă un film documentar pe acest subiect: „Această aventură umană m-a determinat să cunosc mulți oameni din România care au trăit aceeași poveste. Mi-am propus apoi să fac un film documentar în jurul acestor orfani”.

Citeste si Povestea emoționantă a unui bărbat care a primit 10 lei de la o femeie să își cumpere mâncare. Ce a făcut cu banii. Gestul care i-a lăsat pe toți fără cuvinte