Poveştile elevilor care au luat 10 la BAC. Care sunt facultăţile la care vor să studieze cei mai buni elevi din România

97 de medii de 10 s-au înregistrat la nivel naţional, la acest examen de Bacalaureat, cele mai multe în Bucureşti şi Cluj, mai exact câte nouă, iar în Bihor şi Iaşi, câte opt. Cea mai mare rată de promovare a Bacalaureatului a fost în judeţul Sibiu (83,73%), urmat de Bacău (83,44%), la coada clasamentului aflându-se Ilfov (42,24%) şi Giurgiu (50,76%), arată rezultatelor centralizate de Ministerul Educaţiei, înainte de contestaţii.

RomaniaTV.net
05 iul. 2017, 15:55
Poveştile elevilor care au luat 10 la BAC. Care sunt facultăţile la care vor să studieze cei mai buni elevi din România

Cu 10 la Bac, a fost deja admis la Facultatea de Calculatoare: Informatica m-a pasionat de mic

Paul Filip, absolvent al Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, care a obţinut media zece la examenul de Bacalaureat, va studia Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, fiind deja admis în urma simulării examenului.

Paul Filip este unul dintre cei cinci absolvenţi din judeţul Alba care a luat media zece la examenul de Bacalaureat şi va studia în ţară Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca.

„Nu mă aşteptam chiar la această performanţă. Ştiam că notele la matematică şi informatică vor fi extrem de bune, speram că ceea ce am scris la română va fi bine, însă corectarea la limba română poate fi uneori subiectivă, dar se pare că am reuşit. Cred că această performanţă este rodul unui studiu susţinut de-a lungul tuturor celor patru ani de liceu. (…). Pot să spun că matematica a fost întotdeauna punctul meu forte, o combinaţie perfectă între moştenirea de familie – mama mea fiind profesoară de matematică – şi îndrumarea profesorilor deosebiţi pe care i-am avut la clasă, cărora le mulţumesc”, a spus Paul, potrivit Mediafax.

Absolvent al Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, Paul a terminat specializarea matematică-informatică, iar la proba la alegere a profilului şi specializării a ales informatica.

Absolventă de 10 la Bac: „Nu cred că munca, factorul indispensabil al performanţei, este vreun secret. Aş vrea să cunosc multe ţări, dar patria mea rămâne România”

Ioana Zah, absolventă a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a obţinut media 10 la Bacalaureat 2017. Vrea să studieze şi să rămână în ţară, deoarece avem „un pământ bogat” ce trebuie descoperit, iar în străinătate va merge doar în vizită.

Ioana este unul dintre cei cinci absolvenţi din judeţul Alba, cu media zece la Bac, şi crede că munca susţinută i-a adus acest rezultat.

„Nu cred că munca, factorul indispensabil al performantei, este vreun secret. În anii de liceu am învăţat cu scopul de a şti şi de a lua note bune, iar astfel am pus baze solide, necesare acestor rezultate. Le mulţumesc din tot sufletul profesorilor de la clasă pentru acest aspect! E drept că în ultimele trei săptămâni am învăţat temeinic doar pentru Bacalaureat, în special la limba română şi biologie, unde e mai mult de memorat”, a declarat Ioana Zah.

Ioana a terminat Colegiul „HCC” din Alba Iulia, specializarea matematică-informatică, iar acum are un singur ţel: să urmeze Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca.

„Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca este prima mea opţiune şi sper să nu mai fie nevoie de alta. Din toamnă, de când m-am decis, am descoperit cât sunt de pasionată atât de artă, cât si de muncă şi că nu aş dori să profesez în niciun alt domeniu. O pasiune născuta cam târziu, dar pe viaţă”, spune absolventa.

Întrebată unde vrea să muncească în viitor, în ţară sau străinătate, Ioana a răspuns: „Aş vrea să cunosc viaţa altor ţări, cât mai multe, însă doar temporar. Patria mea rămâne România. Consider că avem o mulţime de aspecte ce aşteaptă sa fie dezvoltate, în acest sens ţara noastră fiind ce trebuie descoperit de noi, românii”, a mai spus eleva.

Cinci dintre elevii din Cluj, cu 10 la Bacalaureat, rămân să studieze în ţară. Trei vor să devină medici

„Nu am avut nevoie de o pregătire intensă pentru obţinerea acestei medii de zece, cred că am ales ce-mi place şi acest lucru m-a dus către succes”

Din cei nouă absolvenţi de liceu care au obţinut media zece la examenul de Bacalaureat, trei sunt de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, doi de la Liceul „Pavel Dan” Câmpia Turzii şi câte unul de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej. Cinci dintre aceştia vor rămâne să urmeze cursurile universitare în ţară.

Luca Simionescu, elev la „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, provine dintr-o familie de medici şi a decis să meargă pe urmele părinţilor, astfel că se pregăteşte să susţină examen de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

„Nu mă aşteptam la media zece, ştiam doar că am făcut lucrări bune. Eu voi susţine examen la UMF şi probabil că, aşa îşi explică toată lumea, capul meu este obişnuit cu un volum mare de învăţat. Chiar dacă pe parcursul anului nu am învăţat constant la română şi matematică, probabil că, având creierul antrenat, am reuşit să asimilez rapid informaţiile. Vreau să fac chirurgie estetică, voi vedea dacă am calităţile necesare să ajung chirurg. Probabil voi face rezidenţiatul în Franţa, vom vedea”, a spus tânărul.

Oana Şuţă, de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai”, crede că performanţa înregistrată se datorează faptului că şi-a ales profilul de liceu care să o avantajeze, materiile sale preferate fiind istoria şi filosofia.

„Nu am avut nevoie de o pregătire intensă pentru obţinerea acestei medii de zece, cred că am ales ce-mi place şi acest lucru m-a dus către succes. Voi da admitere la Facultatea de Drept a UBB Cluj-Napoca şi, probabil, din anul II, voi urma şi altă facultate, în paralel. Nu vreau să merg în străinătate”, a spus Oana.

Eleva a precizat că a fost sprijinită de familie, dar şi de profesorii de la liceu care au avut încredere în ea.

„Nu am avut nevoie de meditaţii la nici o materie, tot ce am realizat a fost pe cont propriu”, a mai spus absolventa de zece.

Vlad Racolţa a terminat Liceul „Al. Papiu Ilarian” Dej. Consideră că a fost o surpriză plăcută pentru el obţinerea mediei zece la Bacalaureat în condiţiile în care a studiat la un liceu care nu este în Cluj-Napoca.

„Secretul acestei medii a însemnat o muncă şi o învăţare constantă, m-am pregătit pe tot parcursul liceului. Cu câteva zile înainte de Bac nu a mai învăţat, dar cunoştinţele erau sedimentate deja. Mă pregătesc mai departe să dau admitere la UMF Cluj-Napoca, nu mă gândesc să studiez în străinătate, cel puţin nu în acest moment”, a spus Racolţa.

Elevul a fost sprijinit de părinţi şi profesori şi susţine că, după examen, a venit şi recompensa.

Şi Daria Răduţiu a obţinut media 10 la Bacalaureat, fiind elevă la Liceul ‘Pavel Dan’ din Câmpia Turzii. Ea spune că nu şi-a propus să ia media 10, ci a dorit doar să nu fie dezamăgită de ea însăşi, pentru că a învăţat în toţi anii de liceu.

„Secretul unui astfel de rezultat cred că este învăţatul constant pe parcursul celor 4 ani de liceu şi odihna de dinaintea examenului. Cu o săptămână înainte de Bacalaureat m-am relaxat, m-am deconectat, nu m-am mai uitat peste notiţe şi nu am avut nicio emoţie. Vreau să dau admitere fie la UMF Cluj-Napoca, fie la Facultatea de Psihologie, încă nu am luat o decizie”, a spus absolventa.

Colega sa de la Liceul „Pavel Dan”, Diana Mureşan, a luat meditaţii la matematică înainte de examenul de Bacalaureat şi se pregăteşte să dea admitere la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), nefiind tentată să-şi continue studiile în străinătate.

„M-am pregătit constant în anii de liceu, nu trebuie lăsat totul înainte de examen. Mă aşteptam să iau note bune la fizică şi matematică, nu şi la română, dar totuşi am luat”, a subliniat eleva.

O altă elevă care a luat media zece la Bacalaureat este Maria Chiorean, de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, olimpică naţională la română şi engleză, aceasta câştigând, anul trecut, concursul de traducere „Juvenes Translatores” organizat de Direcţia Generală pentru Traduceri a Comisiei Europene.

Patru elevi au obţinut media 10 la Bacalaureat, în Constanţa

Patru elevi, doi de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” – Ioana Frîncu şi Vlad Popa – şi de doi de la Liceul Teoretic „Ovidius” – Iuliana Oana Nastor şi Andreea Pernici – au obţinut medii de 10.

Unul din cei doi tineri cu 10 la Bac din Prahova: Am învăţat 4 ore pe zi, dar m-am şi distrat

Unul din cei doi tineri din Prahova care au obţinut media 10 la Bacalaureat, Mihai Ioan Constantin, spune că s-a pregătit pentru exament patru ore pe zi. „Îi sfătuiesc pe toţi cei care susţin un examen să lucreze mult, dar să nu uite să se mai şi odihnească şi să mai iasă şi prin oraş”, spune el.

Mihai Ioan Constantin este unul dintre cei doi elevi care au obţinut media 10 la Bacalaureat, în Prahova.

El a absolvit Colegiul „Nicolae Grigorescu” din Câmpina cu media generală 9.86, la profilul matematică – informatică.

Când a aflat că a obţinut media generală 10 la Bacalaureat, a „sărit în sus de bucurie”. Întrebat dacă a avut emoţii, Mihai a spus că a avut la la Limba şi Literatura Română.

„Am sărit în sus de bucurie când am aflat rezultatele. A fost destul de greu la română. La mate şi fizică a fost uşor pentru mine. La română era mult de învăţat. La restul era de lucrat mult, dar aici era mai uşor decât să învăţ pentru română. E foarte mult subiectivism la română. Trebuie să placă profesorului ce scriu eu acolo şi nu sunt sigur niciodată”, a declarat Mihai Ioan Constantin.

Elevul de 10 a povestit că s-a pregătit pentru acest examen aproximativ patru ore pe zi.

„Am făcut pregătire la română şi fizică, iar la matematică mă ajută mama care este profesoară de matematică şi a fost un efort destul de mare, efort pe care îl cunosc cu siguranţă absolut toţi cei care voiau să obţină note mari la acest examen. La acest examen e imposibil să nu ai emoţii oricât de bine pregătit ai fi”, a adăugat Mihai.

Acum, îşi îndreaptă paşii spre Facultatea de Automatică.

„Mă duc la Automatică, la UPB Bucureşti. Iar pe viitor vreau să rămân în ţară. Nu plec în străinătate. Sunt mai idealist. Sunt o persoană modestă, ambiţioasă şi care îşi urmăreşte scopul”, a afirmat Mihai.

Potrivit acestuia, este esenţial ca elevii să se şi relaxeze. Chiar dacă era în febra examenului de Bacalaureat, Mihai tot şi-a găsit timp să iasă cu prietenii.

„Îi sfătuiesc pe toţi cei care susţin un examen să lucreze mult, dar să nu uite să se mai şi odihnească şi să mai iasă şi prin oraş. Asta e esenţial. Contează să ai o stare bună în timp ce înveţi şi înainte de examen” a susţinut Mihai.

Mihai Ioan Constantin a obţinut menţiuni şi un premiu 3 la olimpiade de fizică şi matematică.

Tânără cu 10 la Bac, din Timiş: Nu am fost niciodată elevul care să alerge după note. Rămân în ţară

Ansira Dinu a terminat liceul la Colegiul Naţional Bănăţean, la specializarea Matematică-Informatică. Este singurul absolvent din judeţul Timiş cu media 10 la examenul de Bacalaureat. Ansira Dinu s-a aşteptat să obţină nota maximă doar după ce a susţinut toate probele examenului, despre care spune că nu i s-a părut foarte greu.

„Sincer, mă aşteptam să iau 10 după ce am susţinut probele. Ştiu foarte bine să mă autoevaluez şi eram conştientă că am făcut bine. Oricum, nota mea tindea către 10, depindea doar de corectori. BAC-ul ca şi nivel de dificultate nu mi s-a părut foarte greu, dimpotrivă, mi s-a părut chiar accesibil şi notele au fost pe măsură, consider eu”, a explicat Ansira Dinu.

Ansira spune că în cei patru ani de liceu a învăţat cam tot ce trebuia pentru Bacalaureat şi că nu a luat deloc meditaţii pentru materiile din care a susţinut probele.

„Nu ştiu exact când am început să învăţ pentru Bac, pentru că pur şi simplu a fost o muncă pe parcursul celor patru ani de liceu, şi nu numai. Strict, să ştiu că învăţ numai pentru o probă, am început cu două, trei săptămâni înainte de Bac. Nu foarte devreme, pentru că eu deja ştiam cam tot ce trebuie pentru Bacalaureat. Nu am luat meditaţii pentru materiile de Bacalaureat”, a afirmat Ansira Dinu.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, vrea să se înscrie la Universitatea de Medicină din Timişoara, la Medicină Generală, visul ei fiind să devină chirurg.

„Mă pregătesc la Biologie pentru admitere, pentru că vreau să dau la Facultatea de Medicină. Rămân în ţară, sper să intru la Medicină, iar după cei şase ani de studiu, sper să urmez chirurgia, dar nu ştiu exact. La admiterea la Medicină e testul suprem, pentru mine cel puţin”, a povestit Ansira.

Absolventa Colegiului Naţional Bănăţean spune că a fost mereu a doua din clasă şi că nu a „alergat” niciodată după cele mai bune note, iar la Bacalaureat crede că pur şi simplu s-a descurcat mai bine decât ceilalţi candidaţi.

„Nu am fost niciodată prima din clasă, ci a doua, pentru că nu am făcut sport şi mereu eram cu câteva sutimi la medie în spate, având o materie în minus. Nu am fost niciodată elevul care să alerge după note, să ies în evidenţă, pur şi simplu am vrut să fiu evaluată ca şi restul. La Bacalaureat, aşa a fost să fie, aparent m-am descurcat mai bine decât ceilalţi. Am fost într-o stare de şoc când am aflat că am luat 10, pentru câteva secunde. Părinţii mei sunt despărţiţi, eu sunt navetistă, locuiesc în Giarmata, stau în chirie în Timişoara. Nu au avut niciodată o posibilitate financiară extraordinară încât să zic că îmi permit orice. În schimb, mama mea fiind învăţătoare şi tatăl meu o persoană pasionată de aşa ceva, au pus accent pe educaţia mea. Nu ştiam bine să citesc şi făceam integrame cu bunicul meu şi uşor”, a declarat Ansira Dinu.

Singura elevă din Gorj care a obţinut 10 la Bacalaureat: „Voi continua studiile în România. Afară doar câştigi bani mai mulţi, dar împlinirea sufletească nu cred că o ai”

O singură absolventă de liceu din judeţul Gorj a obţinut 10 pe linie la Bacalaureat, Raluca Dogaru spunând că nu a învăţat extrem de mult, dar a lucrat constant. „Îmi voi continua studiile în România, afară doar câştigi bani mai mulţi, dar împlinirea sufletească nu cred că o ai”, spunea aceasta.

Raluca Dogaru a absolvit Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, profilul matematică – informatică, cu media 10.

Tânăra de 18 ani este singura elevă din judeţul Gorj care a obţinut media 10 la prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an.

„Sincer, nu mă aşteptam. Mă gândeam că o să fie o notă mare, pentru că ştiam că făcusem, dar e greu totuşi să iei 10 la toate, mai ales la română, pentru că este foarte subiectiv. Chiar nu mă aşteptam. Cu atât mai mult cu cât sunt singura cu 10 pe linie”, declară tânăra.

Ea spune că nu a lucrat niciodată extrem de mult, dar a muncit constant şi a încercat mereu să înveţe la toate materiile importante.

„Din clasa a noua, de când am intrat la liceu, am învăţat mereu, pentru că nu cred că poţi să ai rezultate extraordinare dacă te apuci doar la sfârşit, în clasa a XII-a. Eu am vrut medie bună. Nu aveam pretenţii neapărat să iau media aceasta. Părinţii mei mereu au investit şi au mers cu mine, oriunde am avut nevoie şi am fost la pregătiri. Chiar mi-au asigurat tot ce am avut nevoie. A fost susţinut şi de ceilalţi efortul meu. Mama lucrează la spital, în medicină, este asistentă la laborator şi tatăl inginer la Complexul Energetic Oltenia”, a declarat Raluca Dogaru.

Raluca vrea să urmeze Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Nici după ce va finaliza studiile nu doreşte să plece din România.

„Clar o să rămân în ţară, voi continua studiile aici, pentru că mă simt foarte legată de ţară şi chiar nu vreau să plec. Aici am familia, prietenii şi mi se pare că afară doar câştigi bani mai mulţi, adică împlinirea sufletească nu cred că o ai dacă pleci din România, doar materială. Voi merge la Politehnică, la Calculatoare, la Bucureşti, cred că voi rămâne în Capitală, pentru că în IT nu cred că am atâtea posibilităţi în Gorj”, afirmă Raluca Dogaru.

Aceasta este din comuna Bumbeşti-Piţic, iar în perioada liceului a locuit la Târgu-Jiu.

Citeşte şi Bacalaureat 2017: Rata de promovare cea mai scăzută, sub 55%, în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Teleorman