Poveştile tragice ale mamelor jihadiştilor. Ce spun femeile ai căror fii au murit luptând pentru ISIS

Christianne Boudreau - din Calgary, Karola Dam - din Copenhaga, Torill Alexander - din Oslo, sau Saliha Ben Ali - din Bruxelles, sunt doar câteva dintre mamele îndurerate, ai căror fii au devenit terorişti şi au murit luptând pentru Statul Islamic. Povesştile lor impresionante au fost redate recent de Huffington Post.

19 nov. 2015, 07:34
Poveştile tragice ale mamelor jihadiştilor. Ce spun femeile ai căror fii au murit luptând pentru ISIS

Christianne Boudreau şi-a crescut fiul în religia creştină, însă a primit cu bucurie vestea convertirii sale la islamism. „Devenise o persoană mai bună„, îşi aminteşte femeia. În noiembrie 2012, după ce s-a mutat într-un apartament cu nişte prieteni musulmani, şi-a anunţat mama că pleacă în Egipt pentru a studia araba, pentru a deveni imam. Damian se afla însă în Siria, alături de colegii săi de aparament, unde s-au alăturat ramurii locale al-Qaeda. Un  an mai târziu, tânărul s-a alăturat Statului Islamic, unde şi-a şi găsit sfârşitul, fiind executat de armata siriană.

Citeşte şi Gruparea jihadistă Statul Islamic anunţă că a executat doi ostatici, un chinez şi un norvegian

La şase luni după moartea fiului său, Boudreau a întâlnit alte trei mame ai căror copii au fost ucişi după ce s-au alăturat jihadiştilor. Una dintre ele este daneza Karola Dam, al cărei fiu, Lucas, a stat şapte luni în Siria. Lucas fusese un copil restras, iar la vârsta de zece ani a fost diagnosticat cu sindromului deficitului de atenţie. Când a devenit adolescent, el s-a convertit la islam şi, la fel ca şi Christianne Boudreau, Karola Dam a văzut acest lucru „ca pe un mic miracol„. În 2014, când a împlinit 18 ani, Lukas a plecat de acasă, pentru a se alătura Statului Islamic.

Citeşte şi ISIS ameninţă SUA: Imagini cu jihadişti la New York, bucuroşi pentru atentatele din Paris VIDEO

La un moment dat, Karola a primit un mesaj prin care a fost anunţată că Lucas a fost rănit. I-a trimis zeci de mesaje de afecţiune, „Te iubesc mult, fiul meu drag. Îmi e atât de dor de tine şi vreau sa te strâng în braţe. Sa îţi ţin mâinilee într-ale mele, să îţi zâmbesc„, însă răspunsul a venit tăios, implacabil, după o lună. „Dam este făcut bucăţele„, scria pe ecranul telefonului.

La fel ca şi Karola, Torill Alexander îşi aminteşte că fiul său, Thom, a devenit alt om când a descoperit religia islamică. Şi-a luat o slujbă bună şi s-a căsătorit, dar când războiul din Siria s-a amplificat, el s-a înrolat în armata Statului Islamic. Torill a aflat întâmplător de moartea fiului său, chiar de la cel care l-a trimis în Siria să lupte. Se uita la nişte poze pe tabletă când, din întâmplare, a dat peste o fotografie a lui Thom împuşcat în cap şi cu unul dintre ochi scoşi.