Prăjitura Babă Neagră, unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Republica Moldova. Rețeta tradițională pe care tot mai multe gospodine o gătesc

Prăjitura Babă Neagră este preparată de gospodinele din Republica Moldova mai ales în zilele speciale. Se preapară foarte ușor și aio nevoie de puține ingrediente.

22 ian. 2024, 17:52
Prăjitura Babă Neagră, unul dintre cele mai cunoscute deserturi din Republica Moldova. Rețeta tradițională pe care tot mai multe gospodine o gătesc
Babă Neagră, prăjitură tradițională din Republica Moldova

Gospodinele din Republica Moldova gătesc des prăjitura Babă Neagră, acesta fiind un desert tradițional, care le aduce multora aminte de gustul copilăriei. Are o istorie foarte lungă, inclusiv în alte țări, și este foarte dorită mai ales de sărbători. Rețeta este simplă și ai nevoie de foarte puțin timp pentru a o prepara.

Prăjitura este gătită de mulți ani în Republica Moldova și Ucraina, iar gustul și savoarea ei sunt dincolo de așteptări, în ciuda ingredientelor puține de care ai nevoie.

Citește și: Prăjitură delicioasă cu iaurt și lămâie, desertul pufos care se face cât ai bate din palme

Gospodinele o gătesc frecvent și este nelipsită de pe mese la aniversări sau evenimentele speciale din viețile oamenilor. Este o tradiție ca prăjitura Babă Neagră să apară pe masă mai ales de sărbători. Se preapră cel mai des în nordul Republicii Moldova.

Ingrediente prăjitura Babă Neagră

  • 10 ouă
  • 250 ml lapte acru
  • 180 ml ulei
  • 2 pahare de făină
  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu
  • 25 ml vodca
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 280 grame de zahăr

Mod de preparare

Se pregătește un bol mare și se adaugă ouăle și zahărul. Se bat cu un tel timp de câteva minute, iar mai apoi se adaugă făina, zahărul vanilat și se bat cu un tel.

Se adaugă uleiul, iar în timp ce se amestecă în compoziție se adaugă laptele acru. Se amestecă și bicarbonatul, iar la final se pune vodca.

Citește și: Rețeta pentru prăjitura Parlament! Este absolut delicioasă și poate fi făcută chiar la tine în bucătărie

La sfârșit se pregătește o tavă rotundă și adâncă, în care se pune fărină sau pesmet și se toarnă compoziția. Se acoperă cu o folie de aluminiu și se bagă la cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de două ore. Apo se scade temperatura la 150 de grade și se mai coace o oră. După ce s-a copt suficient, se scoate din cuptor și se pune pe o tavă.