Prețul petrolului, la cele mai mari niveluri în ultimele trei luni

Prețurile petrolului au atins, joi, cele mai ridicate niveluri din ultimele trei luni. La acest lucru au contribuit, pe de o parte, speranțele privind sfârșitul războiului comercial dintre Statele Unite ale Americii și China și pe de altă parte publicarea unui raport privind un nivel mai scăzut al stocurilor de țiței în SUA, informează news.ro.

RomaniaTV.net
27 dec. 2019, 07:17
Prețul petrolului, la cele mai mari niveluri în ultimele trei luni

Cotația petrolului Brent, de referință la bursa din Londra, a crescut cu până la 48 de cenți, ajungând la 67,68 dolari pe baril. În același timp, prețul petrolului american WTI a crescut și el, ajungând la 61,59 de dolari pe baril. Ambele cotații au ajuns la cel mai ridicat nivel după 17 septembrie, informează news.ro.

Președintele american Donald Trump declarase marți că el și președintele chinez, Xi Jinping, vor organiza o ceremonie de semnare a ceea ce se numește faza întâi a acordului comercial pentru incheierea conflictului comercial, așa cum s-a stabilit la inceputul acestui an. Perspectiva semnării acestui acord a dus la creșterea cotațiilor acțiunilor de pe Wall Street la noi maxime record. Războiul comercial de 17 luni dintre SUA și China, cunoscute ca fiind cele mai mari economii ale lumii, a afectat creșterea economiei mondiale și cererea de petrol.

Celălalt factor care a favorizat creșterea prețurilor la petrol a fost anunțul American Petroleum Institute referitor la o scădere a stocurilor de țiței din SUA cu 7,9 milioane de barili, săptămâna trecută, mult peste așteptările analiștilor.

Grupul OPEC+ a convenit să extindă reducerile de producție până la 2,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu circa 2%, de la 1 ianuarie. La rândul lor, producătorii americani, care nu fac parte din acordul OPEC+, au pompat cantități record de petrol, în special la exploatările de șist. Creșterea producției de petrol din SUA este așteptată sa încetinească însă în 2020.

 

Citește și:

Războiul comercial dintre China şi SUA riscă să se transforme într-un război pe câmpul de luptă