Preda: Ponta vrea să reintroducă în discuţie suspendarea preşedintelui. Băsescu tace şi bine face

Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda susţine, într-o postare făcută marţi pe blogul personal, că premierul Victor Ponta vrea să reintroducă în discuţia publica suspendarea preşedintelui, invocând neconstituţionalitatea prezenţei sale la Congresul PPE şi că Traian Băsescu "bine face" tăcând.

RomaniaTV.net
16 oct. 2012, 14:23
Preda: Ponta vrea să reintroducă în discuţie suspendarea preşedintelui. Băsescu tace şi bine face

Cristian Preda remarcă faptul că Victor Ponta „nu poate rezista o zi fără să-l «înţepe» pe Traian Băsescu” şi aduce un argument „factual” în favoarea lui Băsescu.

„Victor Ponta vrea să reintroducă în discuţia publică suspendarea. Se teme probabil că, indiferent de rezultatul USL, Traian Băsescu nu îl va mai nominaliza ca premier şi încearcă, într-un mod cam copilăresc, să arate că are o piatră în mână şi, dacă se supără, o poate arunca în geamul de la Cotroceni. Băsescu tace și bine face”, scrie europarlamentarul.

„Știu că argumentele au o valoare minoră pentru ocupantul scaunului de la Palatul Victoriei. Voi enunţa totuşi unul, care ar trebui să-l pună pe gânduri pe premierul român. Argumentul e pur factual. Atunci când era preşedinte, Sarkozy participa la reuniunile PPE. De ce oare Băsescu ar trebui să aibă un statut mai slab? Sau nu cumva şi Sarkozy încălca textul Constituşiei franceze, iar socialiştii de la Paris nu au fost aşa vigilenţi precum cei de la Bucureşti?”, scrie Preda pe blog.

Premierul Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu va încălca din nou Constituţia participând la Congresul Partidului Popular European care începe miercuri, la Bucureşti. Liderii USL avertizează că prezenţa şefului statului la o reuniune politică poate fi motiv de suspendare.

„Am o singură problemă constituţională foarte gravă: conform Constituţiei României, preşedintele României, indiferent cum îl cheamă, nu face politică, nu este membru al vreunui partid politic şi nu participă implicit la manifestări ale unui partid politic. Domnul preşedinte Băsescu, ca de obicei, va încălca această regulă constituţională. Sigur că va trebui să spunem, românii ştiu deja ca pentru preşedintele Băsescu Constituţia nu înseamnă nimic. Suntem pro europeni, dar nu suntem dispuşi sa ne dăm ţara pentru interese personale asa cum a facut preedintele Băsescu de foarte multe ori”, a declarat Victor Ponta.

CITEŞTE ŞI Ungureanu: Băsescu nu încalcă în niciun fel Constituţia participând la Congresul PPE

Deputatul PSD Mădălin Voicu nu a exclus ipoteza unei noi suspendări anul viitor. „Dacă va fi nevoie, probabil ca o soluţie maximală, poate ne gândim, dar oricum asta se va întâmpla anul viitor, la o suspendare pentru că dumnealui încalcă permanent Constituţia„, a spus Voicu.

Senatorul PNL, Puiu Haşotti, a declarat şi el că Băsescu încalcă Constiuţia, participând la congresul PPE: „Că domnul Băsescu nu e membru de partid, dar participă la întrunirea unui partid, lucrul acesta a devenit aproape banal, dar este o încălcare a Constituţiei.” Întrebat dacă se va discuta în USL, după parlamentare, despre o nouă suspendare a lui Băsescu, Haşotti a răspuns: „Tot ceea ce este legal este şi posibil şi dezirabil.

Este o chestie pe care o face de multă vreme şi noi de fiecare dată am spus că aceasta este o încălcare a prevederilor constituţionale. Înţelegeţi ce doriţi de aici„, a precizat şi Eugen Nicolăescu, liderul de grup al PNL din Camera Deputaţilor.