Predicțiile lui Vasile Dîncu pentru europarlamentare: ”PSD va câștiga”. Clasamentul, în viziunea sociologului

Preşedintele Consiliului Naţional Politic al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că, dacă PSD obţine 30 la sută din voturi la alegerile europarlamentare, acesta este un procent bun. Dîncu estimează că AUR se va afla pe locul al doilea, cu circa 20 la sută din voturi, iar PNL pe locul al treilea, cu 15-18 la sută.

20 ian. 2024, 18:52
Predicțiile lui Vasile Dîncu pentru europarlamentare: ”PSD va câștiga”. Clasamentul, în viziunea sociologului

Vasile Dîncu spune că dacă PSD obţine 30 la sută din voturi la alegerile europarlamentare, acesta este un procent bun. El estimează că AUR se va afla pe locul al doilea, cu circa 20 la sută din voturi, iar PNL pe locul al treilea, cu 15-18 la sută.

Citește și Vasile Dîncu, despre o potențială candidatură a lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale: ”Este regina noastră de pe tabla de șah”

„Să fim în jur de 30%, după părerea mea, este foarte bine, depinde poziţia AUR faţă de noi, ceea ce este una care este dependentă cu siguranţă de numărul de voturi care vor veni din străinătate, după părerea mea. Dar oricum există foarte puţine şanse, aproape de zero, ca Partidul Social Democrat să nu ocupe prima poziţie şi la europarlamentare”, a declarat Vasile Dîncu, la emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Clasamentul, în viziunea lui Dîncu

Dîncu a explicat care va fi clasamentul, după alegerile europarlamentare din acest an.

„AUR pe locul doi, eu cred că trece de 20%, PNL-ul, în jur de 18%, între 15 şi 18%. Cele două valori, cred eu, definitorii, pentru că dacă se apropie de 18% vor mai avea o gură de oxigen pentru următoarele bătălii electorale, dar dacă se duc mai aproape de 15% cred că vor avea nevoie de o revoluţie internă. Acum, asta este şi speranţa noastră, a Partidului Social Democrat, pentru că noi avem nevoie de parteneri.

Partidul Naţional Liberal este partenerul nostru şi eu sper că Partidul Naţional Liberal va face un scor cât se poate de bun, dacă mă gândesc din calitatea mea de om politic, pentru că avem nevoie de un partener puternic cu care să putem face eventual o guvernare după aceea”, a declarat Vasile Dîncu, pentru PrimaTV.

Vasile Dîncu a mai explicat că, dacă PNL va obţine doar 15 la sută din voturi la alegerile europarlamentare, atunci liberalii ”vor fi mai maleabili” în a face o nouă coaliţie cu PSD care va avea nevoie de un partener de guvernare.

„Sigur că ar putea să fie şi aici un avantaj (dacă PNL obţine 15% la alegerile europarlamentare – n.r.), pentru că s-ar putea ca după aceea să fie mai maleabili în a face o coaliţie cu Partidul Social Democrat, pentru că în acest moment Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal au relaţie bună şi o guvernare stabilă, pentru că avem doi lideri, oameni cuminte, ca să zic aşa, care nu au aroganţe, care nu se iau după ce spun cei de sub ei întotdeauna, pentru că dacă ar fi după restul membrilor de partid cred că ne-am certa mai des.

Citește și Marcel Ciolacu, prima reacție după ce ASF a aprobat noile tarife de RCA pentru transportatori! „Vor avea acces la un tarif rezonabil”

Coaliţia dintre Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă este una stabilă, pentru că ei sunt doi oameni fără ambiţii extraordinare şi care înţeleg sensul istoriei în acest moment. Deci probabil că un scor mai mic al liberalilor i-ar face mai maleabili, pentru că în momentul ăsta există o aroganţă, o dorinţă de paritate, o dorinţă de candidat prezidenţial. Or este foarte greu cu un procent mic să ai ambiţie atât de mare, adică poţi să-l ai, dar este foarte greu să faci coaliţii politice după aceea”, a declarat Vasile Dîncu.