Predoiu, despre achitările în dosarul Ţăndărei: Fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de judecători

Tristă concluzia trasă de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în legătură cu achitarea definitivă a celor 24 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei, acuzaţi că trimiteau copii la cerșit în Marea Britanie. "Fie nu au existat probe, fie au fost probe, dar acestea au fost pur și simplu ignorate de judecători", a spus ministrul Justiţeiei, Catalin Predoiu.

RomaniaTV.net
24 dec. 2019, 11:13
Predoiu, despre achitările în dosarul Ţăndărei: Fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de judecători

Ministrul Justiției a declarat, în cazul celor 24 de inculpaţi din dosarul „Ţăndărei” acuzaţi de trafic de minori: „Am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii – fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz şi în altul ceva pare a fi în neregulă, mai ales că, iată, şi un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunţat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoştinţă de cauză. E clar că sunt probleme de rezolvat în justiţia noastră. şi, iată, de aceea, facem eforturi ca să ducem până la capăt această procedură (de numire la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT – n.r.) şi să avem un Minister Public condus de lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”.

Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, luni, definitiv, achitarea celor 24 de inculpați din dosarul Țăndărei. Aceștia fuseseră acuzați că au pus la punct o rețea care trimitea copii la cerșit în Marea Britanie. Decizia de achitare a fost luată în urma prescripției penale a faptelor. 

Rețeaua din Țăndărei a fost acuzată că profita de rromii săraci care se împrumutau și nu mai puteau restitui banii împrumutați. Aceștia își dădeau copiii celor care le împrumutaseră banii, minorii fiind duși la cerșit sau la furat în Marea Britanie.

Rechizitoriul în baza căruia cei 24 au fost trimiși în judecată mai cuprindea o informație interesantă: la perchezițiile efectuate la domiciliul inculpaților s-au găsit două pistoale-mitralieră AKM, cinci arme de vânătoare, un pistol cu gaze şi unul cu bile. S-au mai identificat automobile de lux, bijuterii şi importante sume de bani, dar și procuri care aveau legătură cu minorii. În baza acestor procuri, minorii au putut fi duși în Marea Britanie și puși să cerșească și să fure. De asemenea, în baza acestor procuri, au putut fi încasate și asigurările sociale.

Citește și: Poliţistul englez care a lucrat la cazul Ţăndărei, revoltat după toţi inculpaţii acuzaţi de trafic de copii au fost ACHITAŢI