Prefectul Capitalei, noi precizări privind carantinarea Capitalei: „Ordinul respectiv nu schimbă situaţia”

Prefectul Capitalei a făcut noi precizări referitoare la carantinarea Bucureştiului. Alin Stoica a transmis printr-o declaraţie de presă că ordinul publicat marţi în Monitorul Oficial nu schimbă situaţia pentru Bucureşti.

14 apr. 2021, 09:07
Prefectul Capitalei, noi precizări privind carantinarea Capitalei: „Ordinul respectiv nu schimbă situaţia”

Prefectul Capitalei, noi precizări privind carantinarea Capitalei. Alin Stoica a declarat miercuri dimineaţă că nu a programat o şedinţă, după ce marţi seară a fost publicat în Monictorul Oficial ordinul care stabileşte criteriile în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale.

Prefectul Capitalei, noi precizări privind carantinarea Capitalei: „Nu am programat o şedinţă”

Citeşte şi Andreea Moldovan, despre carantinarea Bucureștiului: „Decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”

Nu am programat o şedinţă. Ordinul respectiv nu schimbă situaţia. Avem aprobate măsuri pe care le vom aplica în continuare, conform ultimei hotărâri. Dacă DSP/INSP vor face alte propuneri, le vom discuta. Însă acum trendul ratei de infectare este în scădere, aşadar măsurile aplicate funcţionează„, a spus Alin Stoica într-o declaraţie de presă.

Reamintim că marţi, în Monitorul Oficial, a fost publicat ordinul pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Astfel, carantina zonală poate fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/nr. total cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ.

Prefectul Capitalei a declarat marţi seară că nu a ştiut despre noul ordin prin care se schimbă criteriile de carantinare a localităţilor. Conform noilor criterii, Bucureştiul s-ar afla deja în carantină.

Citeşte şi Vlad Voiculescu: „Bucureștiul NU se carantinează de Paști”. Prefectul Capitalei: „Autorităţile sanitare pot doar să propună”

Ordinul a fost făcut de ministerul Sănătății pentru că are competențe pe zona asta tehnică. Am aflat din Monitorul Oficial. Acest ordin stabilește niște criterii după care se face o analiză tehnică. Analiză tehnică se face de către DSP sau INSP în funcție de criteriile acestea, după care ei fac o propunere către CNBSU sau CNSU, după care ordinul este dat de DSU. Este un parcurs sinuos care pleacă de la o propunere, propunerea tehnică medicală bazându-se pe acest ordin. Decizia este bazată pe factori mult mai complecși.

Alte criterii pot fi și de natură economică, demografică, economico-demografică.

Acest ordin nu privește Capitala. Acest ordin privește modalitatea în care DSP sau INSP își face analiza proprie, iar cele două instituții au fost consultate”, a precizat prefectul Capitalei, conform Antena3.