Prefectul Capitalei refuză să instituie stare de alertă în Sectorul 1. Cum a reacţionat Clotilde Armand

Prefectul Capitalei a anunţat, joi, că nu va institui stare de alertă în Sectorul 1. Alin Stoica a dezvăluit cu a reacţionat Clotilde Armand la aflarea veştii.

10 iun. 2021, 12:48
Prefectul Capitalei refuză să instituie stare de alertă în Sectorul 1. Cum a reacţionat Clotilde Armand
Prefectul Capitalei refuză să instituie stare de alertă în Sectorul 1. Cum a reacţionat Clotilde Armand

Prefectul Capitalei refuză de instituie stare de alertă în Sectorul 1. Alinn Stoica i-a comunicat lui Clotilde Armand refuzul său de a institui starea de alertă în Sectorul 1.

Prefectul Capitalei refuză să instituie stare de alertă în Sectorul 1

Alin Stoica a declarat că se caută o soluţie pentru rezolvarea scandalului cu gunoaiele din sectorul 1. Întrebat care a fost reacţie primarului, prefectul a spus că aceasta „nu a avut ce să spună”.

„În această dimineaţă, am primi documentaţia şi nota de constatare (de la Garda de Mediu – n.r.). Din notele de constatare primite de la aceste autorităţi nu rezultă că există un pericol iminent, drept pentru care nu este îndeplinită a doua condiţie prevăzute de lege pentru a exprima acordul cu privire la starea de alertă. Ameninţarea nu este suficient de gravă pentru măsuri de urgenţă, excepţionale pentru înlăturarea situaţiei. Voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria sectorului 1 şi cu prestatorul. În acest moment, nu pot da acordul pentru solicitarea Sectorului 1. Există disfuncţionalităţi în serviciul public de salubrizare, este un lucru evident pentru toată lumea şi de aceea eu voi continua să caut soluţii împreună cu Primăria Sectorului 1 şi cu prestatorul în aşa fel încât disconfortul pentru cetăţeni să fie cât mai mic. Sper ca în scurt timp, o oră, două, să vin către populaţie în general şi către locuitorii sectorului 1 care aşteaptă o rezolvare, să vin cu o altă soluţie. Prima soluţie nu a funcţionat în care şi prestatorul ar fi fost de acord. Încercăm să găsim o soluţie care să nu implice acordul prestatorului de serviciu”, a declarat prefectul.

Întrebat cum a reacţionat Clotilde Armand atunci când i-a comunicat decizia că nu se impune declararea stării de alertă în Sectorul 1, Alin Stoica a răspuns: „Eu am fost în legătură tot timpul cu toate părţile, inclusiv cu doamna primar. Având în vedere că acestea sunt prevederile legale, nu am cum să trec peste ele. Conform declaraţiilor prestatorului, această prestează mereu şi e vorba de incapacitatea sortatorului”.

Citeşte şi Florin Cîţu o învaţă pe Clotilde cum să rezolve criza gunoaielor din Sectorul 1! „E important ca toţi să respecte contractele, şi prestatorul şi primăria”

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bucureşti, despre poluarea din Sectorul 1: Au fost prelevate probe. Nu sunt indicii că sunt depăşite valorile limită. Astăzi vom finaliza toate controalele la speţa în cauză

Comisarul-şef la Garda de Mediu Bucureşti Viorel Tufeanu a afirmat că, probele prelevate în Sectorul 1 nu indică faptul că sunt depăşite valorile limită de poluare. El a adăugat că vor fi finalizate controalele în cursul zilei de joi cu privire la situaţia din sector şi ulterior vor fi aplicate toate prevederile legale. Întrebat despre soluţia pentru a rezolva chestiunea gunoaielor în Sectorul 1 despre care vorbea prefectul Capitalei Alin Stoica, Tufeanu a precizat că nu poate emite opinii în acest sens, însă în calitate de cetăţean îşi doreşte o rezolvare a problemei.

„Au fost prelevate probe. Nu sunt indicii că sunt depăşite valorile limită. Cu siguranţă instituţiile cu atribuţii în domeniu vor emite acte din care să rezulte răspunsuri la întrebările dumneavoastră şi ale cetăţenilor”, a afirmat Viorel Tufeanu, joi la sediul Prefecturii Capitalei.

Întrebat ce a fost stabilit în discuţiile de joi de la Instituţia Prefectului Bucureşti şi ce soluţie, măcar pe termen scurt, ar putea fi luată pentru rezolvarea situaţiei în Sectorul 1, Viorel Tufeanu a răspuns: „În calitate de cetăţean îmi doresc să existe o soluţie pentru deblocarea acestei situaţii. În calitate de reprezentant al statului vă spun cu toată răspunderea că vom aplica în totalitate prevederile legale. Nu pot să emit opinii în acest sens (referitor la soluţia pe care o va prezenta prefectul Capitalei – n.r.)”.
Chestionat când vor fi aplicate prevederile legale, Tufeanu a replicat: „Astăzi vom finaliza toate controalele la speţa în cauză”.
Prefectul Capitalei Alin Stoica a firmat că nu îşi poate da acordul cu privire la declararea stării de alertă în Sectorul 1, în contextul problemelor privind ridicarea gunoiului de către Romprest. El a adăugat că din notele de constatare ale Gărzii de Mediu rezultă că nu se justifică declararea stării de alertă, măsură cerută de primarul Clotilde Armand.

Stoica a mai spus că va prezenta în cursul zilei de joi o soluţie concretă care să rezolve problema în Sectorul 1.

Dan Barna o susţine pe Clotilde Armand în scandalul gunoaielor din Sectorul 1

„Este un diferend între Primăria Sectorului 1 şi furnizorul Romprest. Legea este foarte clară în astfel de situaţii – furnizorii de utilităţi publice trebuie să continue să asigure furnizarea serviciului până la clarificarea diferendului. Vom avea în câteva zile o rezoluţie pe acest subiect. Evident este o situaţie în curs de soluţionare. Am foarte mare încredere şi o susţin în totalitate pe Clotilde Armand în acest efort de a aduce preţurile la gunoi din Sectorul 1 în zona aceea de firesc şi de normalitate în care nu mai sunt de un număr foarte mare de ani. Am un dialog permanent cu doamna primar Clotilde Armand”, a declarat Dan Barna în plenul Senatului.

Liderul USR a precizat că va discuta şi cu prefectul Capitalei despre subiectul privind declararea stării de alertă.

„O să vorbesc cu prefectul Capitalei să văd ce răspunsuri a primit de la autorităţile implicate în activitatea aceasta de sănătate publică – DSP, Garda de Mediu şi vom vedea care va fi decizia pe care şi-o va asuma”, a menţionat Barna.

Reamintim că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat operatorul de salubrizare Romprest că nu ridică gunoaiele din sector, ca formă de șantaj, în pofida faptului că este un serviciu public. De asemenea, edilul a depus o solicitare la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice pentru a ridica licența companiei.

Citeşte şi DOCUMENT EXCLUSIV | Garda Naţională de Mediu, lovitură de proporţii pentru Clotilde Armand. Comisarii desfiinţează acuzaţiile Primăriei Sectorului 1 în scandalul cu Romprest