Prefectul de Sibiu i-a cerut scuze medicului pe care l-a repezit pentru că a cerut paturi ATI. „Nu pot reorganiza singur spitale”

Mircea Creţu, prefectul judeţului Sibiu, şi-a cerut scuze faţă de medicul Voichiţa Halmaghi de la UPU Sibiu, căreia i-a spus că face judeţul "de minune", după ce a cerut suplimentarea paturilor destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Reprezentantul Guvernului a recunoscut că medicii fac un "efort uriaş" zi de zi în lupta cu pandemia de COVID-19 şi în aceste momente este nevoie de "implicarea tututor oamenilor".

RomaniaTV.net
27 oct. 2020, 19:38
Prefectul de Sibiu i-a cerut scuze medicului pe care l-a repezit pentru că a cerut paturi ATI. „Nu pot reorganiza singur spitale”

Prefectul judeţului Sibiu a mărturisit că regretă reacţia pe care a avut-o.

„Încep prin a vă spune că astăzi am avut o discuţie cu doamna doctor Halmaghi faţă de care mi-am cerut scuze pentru reacţia de ieri, a fost o situaţie regretabilă. Totodată, ţin să îi mulţumesc doamnei doctor pentru înţelegerea şi profesionalismul pe care mi le-a arătat (…) Regret atitudinea mea, poziţia pe care am avut-o ieri”, a declarat prefectul Mircea Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.

BILANŢ coronavirus 27 octombrie. RECORD de decese într-o zi – 104. Peste 4.700 de cazuri noi COVID şi 824 pacienţi la ATI

Mircea Creţu a precizat că judeţul Sibiu se confruntă cu o situaţie dificilă, însă e nevoie de munca în echipă pentru a rezolva problemele din sistemul sanitar.

„Eu, în calitate de prefect, nu pot reorganiza singur spitale şi nici nu pot lua decizii într-o instituţie pe care nu o conduc, fiind nevoie de implicarea tuturor oamenilor care pot contribui la îmbunătăţirea situaţiei în care ne aflăm. În şedinţa de astăzi am solicitat tuturor managerilor de spitale propuneri concrete pentru a rezolva situaţia cu care se confruntă personalul medical. Este, fără îndoială, un efort uriaş ceea ce fac medicii zi de zi. Cuvintele sunt prea mici pentru a-i ajuta, în aceste momente. Ei au nevoie de spaţiu, de materiale şi echipamente, de colegi care să îi ajute în realizarea cu succes a actului medical.

La nivelul judeţului Sibiu situaţia este dificilă, atât pentru medici şi autorităţi, cât şi pentru cetăţeni. Când spunem că este nevoie de fiecare dintre noi, nu o spun degeaba. În aceste aproape 8 luni de pandemie, am încercat mereu să luăm, la nivel local, cele mai bune decizii şi am încredere că vom avea mai mult sprijin din partea cetăţenilor. Specialiştii ne anunţă că virusul nu va dispărea curând, astfel că va trebui să găsim împreună modalităţi de a convieţui, iar pentru moment de a ieşi din situaţia critică în care cu toţii ne aflăm”, a mai spus Creţu, conform Agerpres.

De ce s-a certat prefectul judeţului Sibiu cu un medic în timpul unei şedinţe extraordinare

Scandalul a avut loc, luni, în timpul  şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul judeţului Sibiu s-a arătat deranjat de apelul făcut de medicul Voichiţia Halmaghi de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) care a semnalat că nu mai sunt locuri la ATI la Spitalul Judeţean Sibiu şi a cerut mai multe paturi pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

„Dacă îmi permiteţi, aş dori să intervin şi eu un pic. Sunt Voichiţa Halmaghi şi îi ţin locul doctorului Csillag de la Serviciul de Urgenţă”, a spus, în timpul şedinţei, medicul urgentist Voichiţa Halmaghi.

În replică, prefectul Mircea Creţu a spus că ar vrea ca medicul urgentist să nu pună întrebări.

„Ascultaţi-mă, sper că nu ne luaţi şi dumneavoastră la întrebări acum”, a răspuns prefectul sibian.

Medic de la UPU Sibiu, despre bolnavii infectaţi cu COVID-19. „Nu avem unde interna pacienţii care au nevoie de internare”

Medicul a explicat că la UPU Sibiu sunt atât de mulţi pacienţi infectaţi că nu mai încap în paturile existente.

„Nu, nu pun întrebări. Vreau doar să sesizez un anumit aspect. Am ascultat şi vineri datele legate de număr de îmbolnăviri, de ce măsuri s-au luat şi vreau totuşi să sesizez un lucru. La ceea ce se întâmplă acum în Serviciul de Urgenţă, la numărul de prezentări pe care îl avem în Serviciul de Urgenţă, pe partea de COVID, cred că trebuie să ne gândim, nu eu personal, ci cei care pot lua asemenea măsuri, la obţinerea unui număr mult mai mare de paturi pentru internări.

Nu avem unde interna pacienţii care au nevoie de internare! Deci, în această perioadă, noi ne ocupăm de pacienţii cu forme grave şi severe, care se prezintă în Urgenţă, care sunt din urmă cu o săptămână pentru că devin gravi şi severi după o săptămână de evoluţie a bolii. Când era vorba de 60-80 de îmbolnăviri pe zi, pe judeţul Sibiu. Actualmente în ultimele zile au fost 100-120. Ieri s-au raportat 150″, a explicat medicul Voichiţa Halmaghi, conform Agerpres.

Răspunsul prefectului judeţului Sibiu privind lipsa de paturi ATI. „Ne facem de toată minunea”

Prefectul Mircea Creţu i-a dat asigurări medicului Voichiţa Halmaghi că marţi, într-o şedinţă la Prefectură, poate face propuneri, dar i-a zis şi că „face de minune” judeţul prin ceea ce a spus.

„Nu vă supăraţi, doamna doctor sau director ce sunteţi. Nu vă supăraţi, acest lucru nu ştiu dacă face obiectul întâlnirii noastre. Mâine la ora 13,00 avem întâlnire cu toţi managerii, inclusiv cu Ambulanţa. Veniţi atunci cu propuneri. Pe cuvânt! Ne facem de toată minunea ce spuneţi dumneavoastră acum. Auziţi, doriţi să vă spun şi eu nemulţumirile mele acum şi referitor la Ambulanţă şi la spitale?”, a mai spus prefectul sibian.

Mai apoi, medicul de la UPU Sibiu a spus că vrea doar mai multe paturi pentru pacienţii COVID-19.

„Nu sunt nemulţumiri. Eu spun că trebuie luat în calcul că trebuie să fie un număr mai mare de paturi”, a replicat dr Voichiţa Halmaghi.

De asemenea, prefectul Mircea Creţu i-a reproşat medicului că a vorbit ca un jurnalist. „Auziţi? Acum faceţi ca şi cum aţi fi de la presă, pe bune. Acum ştiţi pentru prima dată sau e prima zi când vă daţi seama că vă mai trebuie paturi?”, a spus prefectul judeţului Sibiu.

Nelu Tătaru, despre vaccinul COVID-19: O primă tranşă ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie