Mario De Mezzo a intrat în febra campaniei! Prefectul de Slatina propune un referendum pentru o găselniță electorală brevetată de Darius Vâlcov

Mario De Mezzo a intrat deja în febra campaniei electorale și propune un referendum local pentru ca primii cinci metri cubi de apă consumaţi de slătineni să fie subvenţionaţi de municipalitate. Pe lângă faptul că legea permite organizarea de referendum local obligatoriu doar pentru anumite subiecte cum ar fi dizolvarea consiliului local, ideea celor cinci metri cubi de apă gratis pentru cetățeni a fost copiată de Prefectul de Olt din campania electorală a fostului primar al orașului Slatina, Darius Vâlcov, deţinut pentru fapte de corupţie.

30 nov. 2023, 16:18
Mario De Mezzo a intrat în febra campaniei! Prefectul de Slatina propune un referendum pentru o găselniță electorală brevetată de Darius Vâlcov
Prefectul de Slatina propune un referendum pentru o găselniță electorală brevetată de Darius Vâlcov

Prefectul de Slatina propune un referendum pentru o găselniță electorală brevetată de Darius Vâlcov. Recent, Mario De Mezzo a postat pe rețetele de socializare un filmuleț în care anunța lansarea unei campanii de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum ce are drept scop consultarea populației cu privire la subvenționarea de către Primărie a primilor cinci metri cubi de apă consumaţi de fiecare familie sau gospodărie din Slatina.

Citește și Prefectul De Mezzo a trimis o solicitare către DSP pe care era trecută o dată anterioară numirii sale în funcție. Cum a fost posibil

Prefectul de Slatina propune un referendum pentru o găselniță electorală brevetată de Darius Vâlcov

Surse politice afirmă că această strângere de semnături nu este altceva decât o campanie electorală mascată, din uşă în uşă și asta pentru că legea permite organizarea de referendum local obligatoriu doar în situații excepționale.

Aceleași surse susțin că prefectul de Olt ignoră sau nu cunoaşte prevederile legislației în vigoare potrivit căreia, referendumul local se organizează în patru cazuri diferite și anume: consultarea cu privire la unele probleme de interes local deosebit; consultarea cu privire la modificările unităţilor administrativ-teritoriale; consultarea cu privire la demiterea primarului; consultarea cu privire la demiterea consiliilor locale.

Potrivit art. 13, alineat 1 din Legea referendumului nr. 3/2000, ”populaţia poate fi consultată prin referendum cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate”.

Legea spune că cei care propun anumite probleme ca fiind de interes local deosebit sunt primarul, preşedintele consiliului judeţean sau a o treime din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni. Astfel, referendumurile locale nu se organizează  prin strângerea de semnături de la populaţie, lucru pe care De Mezzo ar trebui să îl știe.

Mai mult, potrivit Codului Administrativ, referendum local poate fi făcut pentru dizolvarea Consiliului.

„Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ- teritorială”, scrie negru pe alb în lege.

Există mai multe voci care invocă un conflict de interese clar în ceea ce îl privește pe prefectul de Olt și asta pentru că cererea formulată de liberalul Mario De Mezzo ar trebui să fie aprobată de însuși prefectul Mario De Mezzo.

De asemenea, organizarea acestui referendum local ar costa municipalitatea ar depăși cu mult costurile subvenționării celor cinci metri cubi de apă.

Referendumul lui De Mezzo, o găselniță electorală plagiată

Pe lângă faptul că încalcă legea cu acest referendum Mario De Mezzo nici măcar nu s-a sinchisit să vină cu ceva nou în fața electoratului. Promisiunea pe care le-a făcut-o slătinenilor este copiată după ideea brevetată a fostului primar de Slatina, Darius Vâlcov, deţinut în prezent pentru fapte de corupţie.

În urmă cu 19 ani, Darius Vâlcov promitea fix cinci metri cubi de apă gratis de care cetățenii orașului Slatina au beneficiat pentru o scurtă perioadă.

Atunci Mario De Mezzo era unul dintre adversarii redutabili ai lui Darius Vâlcov, în tabăra PSD.

„Să fiu puţin răutăcios, o să-i mulţumesc domnului preşedinte Marcel Ciolacu că l-a trimis pe domnul acesta prefect la Olt pentru că, pe vremuri, a călcat prin sediul PSD-ului, când era consilierul domnului primar Păunescu. Noi eram la tineret, pe vremea aceea, şi venea cu doamna Meda Vasile să ne spună ce avem de făcut. Domnul Mario De Mezzo venea la sediul PSD, care atunci era lângă fostul Cinema Alutus. Venea cu tema pe care o aveam de abordat în ziua respectivă şi ne spunea ce trebuie să facem. În 2003-2004, era PSD”, a declarat, recent, secretarul general al PSD Slatina Emil Popa.

Totodată, promisiunea electorală a prefectului de Olt este falsă și asta pentru că conform Hotărârii Consiliului Local Slatina 365/20.12.2018, municipalitatea acordă ajutoare lunare de la bugetul local în vederea plăţii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, pentru persoanele singure sau familii care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

  •  au domiciliul şi locuiesc efectiv în municpiul Slatina la adresa pentru care se solicită ajutorul;
  •  pentru locul de consum există relaţie contractuală cu operatorul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare;
  •  au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară, garantat în plată.

Citește și Maşina prefectului de Olt, Mario de Mezzo, a luat foc în trafic