Pregătiri de război: Rachete în Letonia, tunuri şi tancuri americane în Estonia

Un prim eșalon de armament greu din SUA - tancuri, tunuri autopropulsate și transportoare de luptă - a ajuns duminică în Estonia. Aceste echipamente îi vor dota pe militarii americani din cadrul NATO, care staționează prin rotație continuă pe teritoriul țărilor baltice. Autoritățile de la Tallinn atribuie această necesitate de consolidare militară "comportamentului agresiv și imprevizibil al Rusiei", potrivit agențiilor de presă Interfax și RIA Novosti, care au citat duminică publicația locală Valgamaalane.

RomaniaTV.net
26 oct. 2015, 06:54
Pregătiri de război: Rachete în Letonia, tunuri şi tancuri americane în Estonia

Ministrul Apărării din Letonia a ordonat achiziţia unui nou lot de rachete de tip RBS-70, cu rază scurtă de acţiune, care va fi livrat până la finalul anului viitor. Statul baltic a mai achiziţionat acest tip de armament şi în 2004, aminteşte Defence24.com.

Noua achiziţie valorează 3,6 milioane de euro şi include atât echipamentul militar, cât şi un program de antrenament.

Însă oficialii letoni nu au făcut publice motivele pentru care a fost luată această decizie.

De asemenea, în iulie, statul baltic a anunţat că va cumpăra anul viitor rachete americane sol-aer Stinger cu rază scurtă de acţiune.

La acea vreme, oficialii au precizat că vor mai multe detalii despre această achiziţie în 2016.

Rachetele Stinger sunt destinate luptei împotriva elicopterelor şi a avioanelor la altitudine joasă, iar măsura a fost decisă în timpul unei vizite a generalului în SUA.

Rusia are o importantă bază de elicoptere în apropiere de graniţa letonă, în regiunea Pskov.

La sfârșitul lunii septembrie, 12 avioane de atac la sol A-10 au fost desfășurate la baza aeriană Amari din Estonia.

„Garnitura conține în total 40 de echipamente militare, între care patru tancuri M1A2 Abrams, zece vehicule de luptă pentru infanterie de tip Bradley și trei dispozitive de artilerie autopropulsată Paladin’, inventariază agenția de presă RIA Novosti, indicând că echipamentele au sosit în orașul eston Valga, de unde vor fi transportate până luni la baza militară Tapa.

Tancurile și tunurile sunt destinate soldaților din Divizia 3 de infanterie a SUA, care vor înlocui militari americani în cadrul procesului de rotație a trupelor, preconizat să aibă loc până la 3 noiembrie.

Alte două vehicule blindate de deminare și tehnică de sprijin sunt așteptate să sosească în Estonia săptămâna viitoare.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, declarase anterior — într-un comentariu cu privire la întărirea forțelor NATO în țările baltice și în Europa de Răsărit — că Alianța Nord-Atlantică își justifică acțiunile pretextând amenințări imaginare care ar veni dinspre Rusia.

Orice planuri de a aduce infrastructura militară a Alianței Nord-Atlantice mai aproape de granițele Federației Ruse vor atrage o reacție de represalii din partea Moscovei, a ținut să sublinieze Peskov.

Estonia își anunțase în august intenția de a se izola printr-un gard de Rusia ‘agresivă’.

Astfel, potrivit presei locale, aproximativ două treimi din frontiera terestră cu Federația Rusă vor fi echipate cu un gard înalt de 2,5 metri.

Sârma ghimpată va fi instalată în partea superioară a acestui gard, care se va întinde pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia și Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro.

După agravarea situației din Ucraina, țările baltice și-au exprimat în repetate rânduri temerile față de o eventuală amenințare rusă, în timp ce înalți oficiali occidentali au avertizat că Rusia ar putea pregăti un atac în regiune, potrivit portalului newsru.com.


loading...