Ungureanu: România este pe cale de a se pregăti foarte bine împotriva oricărui şoc economic extern

România este pe cale de a se pregăti foarte bine pentru a rezista oricărui posibil şoc economic extern, a subliniat, miercuri, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, după o întrevedere pe care a avut-o cu reprezentanţii FMI şi CE.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 13:55
Ungureanu: România este pe cale de a se pregăti foarte bine împotriva oricărui şoc economic extern

„Economic, ţara este, în momentul de faţă, pe cale de a se pregăti foarte bine pentru a rezista oricărui posibil şoc economic extern. Către asta, de fapt, tindem, în aşa fel încât siguranţa noastră să poată determina apariţia unei Românii atractive pentru investiţiile străine, atractive în general în Europa, într-o Europă care, după cum vedeţi, are destule probleme de înfruntat”, a spus Ungureanu.

De asemenea, el a arătat că semnalele date FMI şi CE de către Guvern sunt de ”continuitate politică, continuitate economică, de fapt, o continuitate de determinare în a realiza obiectivele fixate în scrisoarea de intenţie”.

„Acest lucru, de fapt, înseamnă stabilitate pentru noi şi, mai ales, pentru pieţele externe – predictibilitate. Predictibilitate pentru mediul de afaceri românesc, pentru prezumtivele investiţii străine, pentru pieţele de capital. A fost o discuţie foarte bună, în care am atins contextul economic european şi global, am vorbit despre ceea ce este nevoie să facem mai departe în România”, a mai arătat Ungureanu.

În context, el a apreciat că mesajul celor de la FMI şi CE a fost „foarte încurajator”.

„În primul rând, instalarea unui nou Guvern într-un termen foarte scurt le-a dat şi lor, şi celor de la Bruxelles, nu mai vorbesc de cei din centrala de la Washington, semnul că există voinţa reală de a conserva stabilitatea politică, ceea ce e natural, şi de a continua, şi prin continuarea programului economic la care s-a angajat guvernul precedent de a fi stabili din punct de vedere economic. Mesajul acesta, care este de încurajare, a fost prezent din partea oaspeţilor noştri”, a spus şeful Guvernului.

Totodată, premierul a vorbit cu reprezentanţii FMI şi CE despre hotărârea Guvernului de a mări rata absorbţiei fondurilor europene.

„Ştim şi ce probleme avem de rezolvat, ce trebuie făcut mai departe”, a completat şeful Executivului, referitor la fondurile europene.

Totodată, Ungureanu a subliniat şi determinarea Guvernului de a combate evaziunea fiscală.

„Am vorbit şi despre hotărârea noastră de a limita, pe cât posibil, evaziunea fiscală. Acest Guvern este foarte serios şi foarte sobru în această chestiune”, a menţionat premierul.

Mihai-Răzvan Ungureanu i-a primit, miercuri, la Guvern, pe şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi pe directorul pentru România al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely.

La întrevedere au mai participat miniştrii Finanţelor, Bogdan Drăgoi, Transporturilor, Alexandru Nazare, Economiei, Lucian Bode, Justiţiei, Cătălin Predoiu.