Premieră absolută: Un cercetător chinez a creat doi bebeluşi prin EDITARE GENETICĂ

Publicat: Luni, 26 Noiembrie 2018 15:12 // Actualizat: Luni, 26 Noiembrie 2018 15:12 // Sursa: romaniatv.net

Un cercetător chinez afirmă că a creat - pentru prima dată în istorie - doi bebeluşi care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică, într-un experiment cu profunde implicaţii medicale şi etice.

Cercetătorul He Jiankui, care locuieşte în oraşul Shenzhen, spune că genele celor două fetiţe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit unui mesaj video publicat duminică pe platforma online YouTube, potrivit Agerpres.

Fetiţele, care au primit prenumele de Lulu şi Nana, "au venit pe lume plângând şi sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluş, în urmă cu câteva săptămâni", a declarat omul de ştiinţă chinez.

El afirmă că a aplicat o tehnică de "chirurgie" a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potenţială infectare cu HIV. Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată, potrivit Agerpres.

He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, susţine că acea intervenţie asupra genelor a avut succes şi că "nicio genă nu a fost modificată cu excepţia aceleia care previne infecţia cu HIV".

Identităţile părinţilor şi celor două fetiţe nu au fost dezvăluite. Însă cercetătorul asiatic a spus că tatăl celor două fete este seropozitiv şi a dorit ca fiicele lui să nu sufere din cauza discriminărilor la care sunt supuse persoanele infectate cu HIV, potrivit Agerpres.

Anunţul, aşa cum era de aşteptat, a generat numeroase critici. Peter Dabrock, preşedintele Consiliului Etic German, a declarat luni că acest proiect a reprezentat "experimente iresponsabile făcute pe oameni".

"Chiar dacă ceea ce pretinde cercetătorul chinez este adevărat, în prezent astfel de încercări şi chiar anunţuri vor fi criticate în termenii cei mai duri", a adăugat Peter Dabrock, potrivit căruia efectele secundare şi întârziate ale editării de gene sunt dificil de prezis şi de controlat.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bebeluşi chinez editare genetică gemeni HIV modificare genetică om de ştiinţă
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7612
RON
24 May
noapte 12 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H