Premieră după Revoluţia din 89. Poliţiştii au început să renumere voturile de la Sectorul 1. Prima declaraţie făcută de Dan Tudorache

Este premieră după Revoluţia din 1989. Se pare că voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din Bucureşti vor fi renumărate de poliţişti.

01 mart. 2021, 16:01
Premieră după Revoluţia din 89. Poliţiştii au început să renumere voturile de la Sectorul 1. Prima declaraţie făcută de Dan Tudorache

Premieră după Revoluţia din 89.  Agenţii de poliţie au început să numere din nou voturile de la Sectorul 1.

Premieră după Revoluţia din 89. Poliţiştii au început să renumere voturile de la Sectorul 1

Tot procesul a fost solicitat de procurorul care anchetează o plângere depusă de PSD, după ce Dan Tudorache, candidatul social democraților, a pierdut scrutinul în favoarea reprezentantei USR, Clotilde Armand.

Atât Biroul Electoral Central, cât și alte două instanțe, au respins în toamnă acuzațiile de fraudă și au validat rezultatul alegerilor.

Încă de după alegeri, organizația PSD de la Sectorul 1 a reclamat la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție posibile fraude legate de rezultatele scrutinului.

”E tardivă operațiunea, trebuia făcută atunci, în septembrie. Dacă judecătoria a validat-o, ea e primar, dar din punctul meu de vedere rezultatul votului a fost viciat”.

Plângerea celor de la PSD îl vizează pe procurorul care la alegerile locale a fost președinte al Biroului Electoral de Circumscripție al Sectorului 1, dar și pe doi USR-iști, inclusiv pe liderul formațiunii, Dan Barna.

Absolut nimeni implicat în proces nu au vrut să facă comentarii cu pribire la procedura de renumărare a voturilor.

Procedura de renumărare a celor peste 80.000 de buletine de vot din cele 1.566 de secții de votare arondate Sectorului 1 se anunță de durată.

Primii saci cu documentele depozitate în clădirea Tribunalului București au fost preluați în miercuri dimineață, iar operațiunea va fi desfășurată de ofițeri de poliție judiciară din Poliția Capitalei desemnați special la cererea procurorului investigator de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

“1. Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare;
2. Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe liste care și-au exprimat dreptul de vot;
3. Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării;
4.Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele lectorale la camera de corpuri delicte”, se arată în ordonanţa SIIJ.

În acest dosar, urmărirea penală a fost începută doar in rem, iar infracțiunile cercetate se referă la abuz în serviciu, folosirea influenței de către un lider politic, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și falsificarea documentelor și evidentelor electorale.

Miza anchetei de la SIIJ e legată inclusiv de validitatea mandatului de primar. Unii specialiști sunt de părere că actualul primar de sector se bucură de legitimitate, oricare ar fi concluziile anchetei penale.

Citeşte şi: BEC a decis renumărarea voturilor în mai multe secţii din Bucureşti