PREMIERĂ în România. Implant cohlear bilateral, realizat unui sugar de nouă luni cu hipoacuzie profundă

O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România, un sugar în vârstă de nouă luni, cu hipoacuzie bilaterală profundă, intervenție ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie" din București, Clinica ORL.

16 iun. 2016, 13:18
PREMIERĂ în România. Implant cohlear bilateral, realizat unui sugar de nouă luni cu hipoacuzie profundă

Echipa a fost condusă de medicii ORL — conf. dr. Dan Cristian Gheorghe și dr. Alexandra Neagu, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Intervenția a avut loc săptămâna trecută, iar dr. Dan Cristian Gheorghe a precizat că evoluția postoperatorie a fost favorabilă.

Este cel mai mic pacient pediatric din România și, totodată, cel mai mic pacient implantat bilateral. (…) Sperăm să menținem o vârstă scăzută la implantarea pacienților noștri, pentru un rezultat de reabilitare auditiv-verbală cât mai bun„, a precizat conf. dr. Dan Cristian Gheorghe.

În ceea ce privește recuperarea bebelușului, dr. Alexandra Neagu a afirmat că aceasta „va fi una ușoară datorită faptului că s-a intervenit la o vârstă atât de fragedă, de doar nouă luni, lucru care va ajuta pacientul pediatric extraordinar de mult în dobândirea limbajului”.

Procesorul extern va fi montat peste o lună, iar din acel moment sugarul va urma o scurtă perioadă de acomodare, după care va auzi aproape la fel ca orice copil normal. Copilul a fost depistat prin screeningul auditiv efectuat imediat după naștere și a beneficiat de un diagnostic audiologic la vârsta de trei luni și de o intervenție terapeutică precoce prin protezare auditivă la vârsta de patru luni, urmată de implantarea cohleară bilaterală la vârsta de nouă luni„, a menționat medicul.

Dr. Alexandra Neagu este cea care la vârsta de trei luni i-a pus bebelușului diagnosticul de hipoacuzie bilaterală profundă. „Datorită testării auditive, diagnosticării precoce și implantului de la Cochlear, fetița de nouă luni va avea acum o șansă la o viață normală și va auzi aproape ca un copil normal”, precizează sursa citată.

Mama copilului, Alina Savu, a mulțumit echipei care a efectuat implantul. „Viața mea nu a fost nicicând mai frumoasă! Pentru asta, mulțumesc nespus echipei grozave alcătuită din: dr. Alexandra Neagu și conf. dr. Cristian Gheorghe. Dumnezeu a trimis acești îngeri pe pământ deghizați în doctori. Cum ar putea fi altfel posibilă o așa minune, prima reușită la nouă luni, în România?!„, a scris ea, pe pagina de Facebook.

Implantul cohlear funcționează după următorul mecanism: microfonul procesorului preia sunetele și le transformă în informație digitală. Această informație este transmisă prin antena externă la implantul aflat sub piele. Implantul convertește informația în impulsuri electrice care se transmit electrozilor aflați în cohlee. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv care transmite impulsurile la creier care le interpretează ca sunet.

Citeşte şi Premieră în România: A fost înregistrat primul pacient pentru transplant pulmonar