Premieră în SIRIA: Un COMUNIST candidează la PRIMELE ALEGERI prezidenţiale din ultima JUMĂTATE de SECOL

Un deputat comunist sirian a fost primul care şi-a depus candidatura miercuri pentru primele alegeri prezidenţiale din ultima jumătate de secol, chiar dacă realegerea lui Bashar al-Assad nu lasă nicio urmă de îndoială.

RomaniaTV.net
23 apr. 2014, 12:35
Premieră în SIRIA: Un COMUNIST candidează la PRIMELE ALEGERI  prezidenţiale din ultima JUMĂTATE de SECOL

Scrutinul, programat la 3 iunie, va avea loc în zonele deţinute de regim, adică, potrivit geografului francez Fabrice Balanche, 40% din teritoriu unde trăieşte peste 60% din populaţie.

Originar din Alep, „deputatul Maher Hajjar, născut la 22 aprilie 1968, şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale”, a precizat preşedintele parlamentului Mohammad Lahham, citat de televiziunea siriană. Hajjar, licenţiat în limbi străine la Universitatea din Alep, este membru începând din 1984 al Partidului Comunist sirian. El a fost vreme de mai mulţi ani „unul dintre liderii mişcării comuniste la Universitatea din Alep”, a precizat televiziunea, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, şansele contracandidatului actualului preşedinte sirian, Bashar al-Assad, sunt aproape nule.

„El a participat la mişcarea paşnică populară de la începutul crizei”, a adăugat televiziunea, ceea ce înseamnă că a făcut parte din mişcarea de contestare împotriva regimului din martie 2011. În solicitarea pe care a adresat-o Curţii Constituţionale Supreme, candidatul şi-a exprimat „speranţa de a obţine sprijinul deputaţilor din Consiliul Poporului”, Parlamentul sirian.

Noua Constituţie aprobată în 2012 oferă pentru prima dată mai multor candidaţi posibilitatea de a se prezenta la alegerile prezidenţiale, deşi condiţiile aferente acceptării unei candidaturi le limitează puternic numărul. Conform clauzelor aprobate de Parlament la 14 martie, viitorul preşedinte trebuie să fi trăit în Siria permanent în ultimii 10 ani, iar fiecare candidat trebuie să obţină sprijinul a cel puţin 35 din cei 250 de deputaţi