Premieră istorică, primul tren de marfă care trece pe sub Strâmtoarea Bosfor. Are 850 de metri, vine din China şi va ajunge la Londra

Una dintre cele mai importante etape ale proiectului Chinei intitulat “O centură, un drum”, proiect de infrastructură de un trilion de dolari, de care vor beneficia 3 miliarde de oameni din 65 de țări, îşi derulează în momentul de faţă episodul pilot, primul tren care a plecat de la Beijing, cu destinaţia Londra, urmând să intre miercuri în Europa.

RomaniaTV.net
04 nov. 2019, 16:42
Premieră istorică, primul tren de marfă care trece pe sub Strâmtoarea Bosfor. Are 850 de metri, vine din China şi va ajunge la Londra

Primul tren de marfă al companiei China Railway Express, care deja a intrat pe teritoriul Turciei prin provincia Kars, va ajunge în Europa prin tunelul Marmaray, care leagă Asia de continentul european, pe sub Strâmtoarea Bosfor.

Trenul plecat din China, care va intra în tunel în 6 noiembrie la ora 14.30, și care va fi primul tren de marfă care trece pe sub Bosfor, a ajuns în Turcia pe Ruta Internațională de Transport Trans-Caspică (TITR). Trenul cu o lungime de 850 de metri transportă 76 de metri cubi de marfă.

După trecerea pe sub Strâmtoarea Bosfor, trenul care a traversat Kazakhstan, Azerbaijan și Georgia, va ajunge la Praga, trecând prin Bulgaria, Serbia, Ungaria și Slovacia. Ministrul tuc a adăugat că primul transport neîntrerupt de marfă din China în Europa va intra în istorie drept primul tren de marfă care trece prin tunelul Marmaray.

Coridorul principal al proiectului „O centură un drum”, care va fi finalizat în 2049, își propune să fie o versiune modernă a vechiului Drum al Mătăsii. China și alte țări din regiune și-au propus să investească trilioane de dolari pentru a duce la bun sfârșit proiectul. Principalul obiectiv al proiectului este să ceeze o rută pe uscat, care să lege China de Asia Centrală, Rusia și Europa, și una pe apă, care să lege Golful Persic de Marea Mediterană, prin Oceanul Indian (Marea Arabiei).