PREMIERĂ: Japonia renunţă la campania de vânare a balenelor în Antarctica

Agenţia de pescuit japoneză a anunţat joi că renunţă la campania de vânare a balenelor din Antarctica, prima oară în ultimii 27 de ani, conform avizului emis de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 apr. 2014, 08:50
PREMIERĂ: Japonia renunţă la campania de vânare a balenelor în Antarctica

‘Am decis să anulăm campania de vânare a balenelor din Antarctica în anul bugetar început în luna aprilie, respectând astfel recenta decizie a justiţiei’, a declarat AFP un oficial al agenţiei. ‘Vom continua însă programul în alte locuri, aşa cum am prevăzut’, a adăugat el. Astfel, Japonia va continua să vâneze balene în Pacificul de Nord.

CIJ a decis luni ca Japonia să înceteze vânarea balenelor în Antarctica, activitate denunţată de ani întregi de ecologişti şi ţări din regiune. Australia a sesizat Curtea în 2010. CIJ a apreciat că Japonia desfăşura o activitate comercială sub pretextul unui program de cercetare ştiinţifică.

Oficialii japonezi, printre care şi premierul Shinzo Abe, deşi s-au declarat ‘dezamăgiţi’ de această decizie, au afirmat că vor respecta hotărârea CIJ. Australia acuză Japonia că a ucis în campaniile respective peste 10.000 de balene între anii 1987 şi 2009.

Canberra şi Wellingtonul au salutat imediat decizia Curţii, temându-se totuşi că Tokyo ar putea încălca interdicţia. Japonia, a arătat marţi ministrul neo-zeelandez al afacerilor externe, Murray McCully, ar putea ‘încerca să realizeze un nou program pe baze ştiinţifice, care i-ar permite să reînceapă vânarea balenelor în Oceanul Austral’. Tokyo pretindea până acum că respectă un moratoriu al Convenţiei internaţionale asupra balenelor (CBI) din 1986, care autoriza prinderea balenelor doar în scop ştiinţific.

Ultimele campanii nipone de pescuit au fost puternic perturbate în ultimii ani de asociaţia americană Sea Shepherd, balenierele japoneze punând capăt în luna martie operaţiunilor din acest an cu capturi mult mai mici decât obiectivul fixat.