Premieră medicală în Spania: Medicii au operat un copil nenăscut

O echipă de medici spanioli a reuşit o intervenţie chirurgicală în premieră. Ei au operat un copil încă nenăscut. Bebeluşul diagnosticat cu malformaţie pulmonară are acum 16 luni şi este perfect sănătos.

RomaniaTV.net
14 mart. 2012, 07:54
Premieră medicală în Spania: Medicii au operat un copil nenăscut

O fetiţă care se afla încă în uterul mamei ei suferea din cauza unei artroze bronşice, o afecţiune care nu permitea ca aerul să ajungă în plămânii săi, iar fetiţa risca să se sufoce imediat după naştere. Operaţia a constat în refacerea traseului care uneşte plămânii şi căile aeriene superioare. Intervenţia a durat jumătate de oră şi a fost realizată laparoscopic.

„Ideea a fost să deblocăm bronhiile blocate, să mutăm inima înapoi la locul ei, evitând asftel moartea fetusului. Astfel, plămânul stâng să se poată dezvolta pentru ca bebeluşul să poată respira imediat după naştere”, a declarat Josef Maria Martinez, şeful Unităţii de Cardiologie Fetală

La 11 săptămâni de la intervenţia chirurgicală care i-a salvat viaţa, copilul s-a născut sănătos şi a adus bucurie în inimile părinţilor săi.

„Operaţia a fost unica opţiune pe care am avut-o şi a fost un succes. Uitaţi-vă la ea, zâmbeşte frumos, iar noi suntem foarte mulţumiţi”, a mărturisit Monica Colomina, mama fetiţei operate.

Clinica din Barcelona, unde a fost operată micuţa în 2010, este unul dintre cele mai mari centre chriurgicale fetale din lume şi tratează anual peste 200 de cazuri similare.