Premieră mondială în domeniul fuziunii nuclare, realizată în China

China a realizat de curând o premieră mondială, reuşind să menţină într-un reactor timp de peste 100 de secunde condiţiile necesare pentru a asigura o fuziune nucleară, considerată un veritabil "graal" al energiei regenerabile, informează AFP, preluată de Agerpres.
Romania TV
29 apr. 2019, 13:08
Premieră mondială în domeniul fuziunii nuclare, realizată în China

Reactorul chinez, instalat în Hefei, realizează experimente ştiinţifice în cadrul Iter, un uriaş proiect internaţional, al cărui centru de cercetare se află în etapa de amenajare în sud-estul Franţei şi al cărui obiectiv vizează stăpânirea fuziunii atomului.

În 2017, dispozitivul chinez a doborât recordul mondial de durată în privinţa menţinerii condiţiilor necesare pentru fuziunea atomilor. Apoi, în noiembrie 2018, reactorul chinez şi-a pulverizat propriul record, atingând temperatura de 100 de milioane de grade Celsius, o valoare de peste şase ori mai ridicată decât căldura produsă în centrul Soarelui.

Dispozitivul, intitulat „Superconductor Tokamak Experimental Avansat”, este mai bine cunoscut sub acronimul său din limba engleză, „EAST”.

Tokamak, o cameră de izolaţie magnetică, concepută iniţial în fosta U.R.S.S., generează o căldură fenomenală cu scopul de a topi nuclee atomice.

Această „fuziune nucleară” (al cărei principiu este deja utilizat pentru explozia bombelor cu hidrogen) nu trebuie să fie confundată cu „fisiunea” (diviziune de atomi), care este folosită în centralele atomice clasice.

Fuziunea nucleară este considerată „energia de mâine”, deoarece ea este aproape infinită, la fel ca energia solară, şi nu produce nici deşeuri, nici gaze cu efect de seră.

„Prin această maşină, sperăm să asigurăm contribuţia Chinei la utilizarea fuziunii nucleare de către omenire”, a declarat Song Yuntao, unul dintre coordonatorii proiectului acestui reactor experimental.

Roată de bicicletă uriaşă

Dificultatea constă, bineînţeles, în menţinerea acestor temperaturi infernale într-o manieră durabilă şi de a le închide într-un dispozitiv fabricat din materiale rezistente. Toate acestea au însă şi un cost: la peste 12 ani după lansarea proiectului, bugetul ITER a fost evaluat la aproape 20 de miliarde de euro.

În Hefei, reactorul se află în interiorul unei structuri din beton. El este legat prin cabluri şi tuburi la o multitudine de aparate de măsurat şi alte echipamente, într-un decor care evocă spiţele unei roţi de bicicletă.

Cercetările întreprinse în domeniul fuziunii nucleare au demarat în urmă cu multă vreme. După ITER, proiectul JET din Marea Britanie reprezintă până în prezent cel mai vast şi mai puternic Tokamak construit vreodată.

Alte camere de izolaţie magnetică, din care unele nu mai sunt în uz, au fost construite în Europa, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud, obţinând uneori rezultate globale superioare celor furnizate de EAST, recunoaşte Wu Songtao, inginer în cadrul ITER.

„EAST a atins pragul de 100 de milioane de grade Celsius doar în centrul maşinii şi temperatura era mult mai puţin fiabilă în afara nucleului central. Aceşti parametri sunt încă foarte departe de cei aşteptaţi pentru ITER”, a remarcat el.

Reactorul aflat în construcţie în localitatea franceză Saint-Paul-les-Durance, care va fi de 10 ori mai mare decât predecesorii lui, ar trebui să atingă pragul de 150 de milioane de grade Celsius. Primele teste nu sunt aşteptate înainte de anul 2025.

„Trebuie să lucrăm împreună”

China are la rândul ei ambiţia de a construi un alt reactor de fuziune nucleară care, spre deosebire de EAST, va fi legat la o reţea electrică, ce ar putea să îl alimenteze „în jurul anilor 2040 sau 2050”, după finalizarea lucrărilor sale de construcţie în 2030, a precizat Song Yuntao.

Bugetul prevăzut pentru această etapă post-ITER este de 6 miliarde de yuani (800 de milioane de euro).

Aceste proiecte diverse „sunt aşezate pe umerii lui ITER”, dar ele nu aduc cu nimic atingere progreselor ştiinţifice ale Chinei, a subliniat Wu Songtao

Deşi China înregistrează „o întârziere de 20-30 de ani” în raport cu marile ţări industrializate în domeniul energiei nucleare, „capacităţile sale s-au dezvoltat cu rapiditate pe parcursul ultimilor 20 de ani, în special de când ţara s-a urcat în trenul ITER”, a precizat acelaşi inginer chinez.

Contactat în 2017 de agenţia de presă China Nouă, directorul ITER, Bernard Bigot, a spus că guvernul chinez este „foarte motivat” în privinţa acestui proiect de fuziune nucleară.

Din cauza costurilor sale astronomice, „fuziunea nu este un obiectiv pe care statele pot să îl realizeze singure”, a comentat Song Yuntato. „La fel ca pentru ITER, popoarele lumii întregi trebuie să lucreze împreună”, a adăugat el. 

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cele două alimente care pot face minuni pentru creier. Sunt ieftine și se găsesc în toate magazinele din România. Medicul Vlad Ciurea spune că susțin memoria și concentrarea
Capital.ro
Tragedie națională. Am pierdut actrița inimilor noastre. Au găsit-o moartă în casă: „Fie ca acum să ai pace”
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Respiri, te îmbolnăvești, mori. Bacteria ucigașă care pândește în aer, amenințarea ignorată a verii. Ce este boala legionarului
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Florin Salam, amenințat cu cuțitele de trei interlopi
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Un bărbat a fost găsit în stare avansată de mumificare, într-un apartament din Brașov! Executorul judecătoresc a făcut descoperirea macabră
Cancan.ro
Nicolas a ajuns la ATI după ce artistul lui preferat l-a îndemnat să sară de pe scena Beach, please! 😲
Playsport.ro
Cum a ajuns un brașovean să fie găsit mumificat în propria casă. Timp de 6 ani, nimeni nu l-a căutat
Capital.ro
EXCLUSIV. Adevărul secret despre Traian Băsescu. A durat ani să se afle: Băsescu știa că l-am depistat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 18 iulie 2025. Patru zodii sunt favorizate de astre, se deschid noi drumuri
MediaFlux
Se schimbă hartă lumii! A fost declarată stat în cadrul unui acord „istoric”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ei au venit din cer pentru aur și ne-au creat ca sclavi: enigma Anunnaki