Premierul canadian: Ce se întâmplă în Crimeea nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial

Premierul canadian, Stephen Harper, a estimat marți că ocuparea Republicii autonome ucrainene Crimeea de către Rusia reprezintă o situație nemaiîntâlnită de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 09:35
Premierul canadian: Ce se întâmplă în Crimeea nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial

„Invadarea și ocuparea unei țări vecine de către o mare putere, invocând așa-zise drepturi extrateritoriale, (…) este ceva ce nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Harper în Camera Comunelor.

El a anunțat că suspendă ”toate activitățile bilaterale prevăzute între forțele armate canadiene și cele ale Federației Ruse”.

La rândul său, ministrul canadian de externe, John Bird, a reiterat faptul că ”nimic nu justifică o invazie militară”. Luni, într-un interviu la televiziunea publică CBC, Bird a comparat prezența trupelor rusești în Crimeea cu invadarea regiunii sudete de către naziști.

”Regiunea sudetă avea o populație majoritar germană. Aceasta nu le dădea dreptul germanilor să facă ceea ce au făcut la sfârșitul anilor 1930”, a declarat Bird.

AFP precizează că drapelul ucrainean a fost printre altele arborat marți în fața Parlamentului din Ottawa.