Premierul catalan refuză să-i jure credinţă regelui Spaniei

Politicianul separatist Carles Puigdemont a refuzat să jure supunere regelui Spaniei în cadrul ceremoniei de învestire ca șef al guvernului regional catalan.

RomaniaTV.net
13 ian. 2016, 13:56
Premierul catalan refuză să-i jure credinţă regelui Spaniei

El a refuzat de asemenea să depună jurământul de învestitură pe Constituția spaniolă, promițând în schimb să servească poporul catalan, în cadrul ceremoniei care a avut loc marți la Madrid.

Puigdemont s-a angajat să susțină în continuare încercarea de obținere a independenței de către cea mai puternică regiune din punct de vedere economic din Spania, însă guvernul național de la Madrid a precizat că nu va permite în nicio circumstanță secesiunea Cataloniei. Separatiștii au spus că și-ar dori să declare independența față de Spania în următoarele 18 luni, citată de Agerpres.

Citeşte şi Românca Marcela Topor a devenit Prima Doamnă a Cataloniei

Guvernul central spaniol a anunțat că verifică ce opțiuni juridice are la dispoziție pentru a contesta validitatea jurământului.

„Legile trebuie respectate”, a declarat miercuri presei vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria. „Cel care crede că este deasupra legii va avea probleme”, a adăugat el.