Premierul Cehiei, pus în funcție prin plexiglas, de președintele Milos Zeman care e bolnav de COVID și în scaun cu rotile – VIDEO

Peter Fila a fost pus în fucția de premier al Cehiei, duminică, printr-o ceremonie cu totul diferită. Președintele Milos Zeman, bolnav de coronavirus și în scaun cu rotile a trebuit să fie înconjurat de plexiglas.

28 nov. 2021, 17:20
Premierul Cehiei, pus în funcție prin plexiglas, de președintele Milos Zeman care e bolnav de COVID și în scaun cu rotile – VIDEO

Premierul Cehiei, pus în funcție prin plexiglas. Petr Fiala, în vârstă de 57 de an, este un fost profesor de ştiinţe politice şi un fan al filmelor cu James Bond.

Premierul Cehiei, pus în funcție prin plexiglas, de președintele Milos Zeman care e bolnav de COVID și în scaun cu rotile

„Sunt convins că vom avea în viitorul apropiat un guvern puternic şi stabil”, a dat asigurări Petr Fiala, liderul Partidului Democraţii Civici (ODS, dreapta), în timpul ceremoniei, care s-a desfăşurat la Castelul Lany, reşedinţa preşedintelui Cehiei, situată în vestul Pragăi.

În vârstă de 77 de ani, Milos Zeman a fost internat pe 10 octombrie din cauza unor probleme de sănătate. Externat joi, a fost adus din nou la spital în doar câteva ore în urma unui test pozitiv pentru COVID-19.

Zeman a acceptat pe 11 noiembrie demisia gruvernului condus de miliardarul populist Andrej Babis, în urma înfrângerii în alegerii. Cehia, o ţară cu 10,7 milioane de locuitori, înregistrează o creştere zilnică „record” a îmbolnăvirilor de COVID-19, care a determinat guvernul să anunţe joi noi restricţii – închiderea restaurantelor, barurilor şi cluburilor pe timpul nopţii, dar şi toate târgurile de Crăciun.

Zeman a intrat în spital la puţin timp după alegerile parlamentare, pierdute de premierul în funcţie, un aliat al preşedintelui, Andrej Babis. În data de 4 noiembrie, el a fost transferat într-o secţie de terapie intensivă, iar medicii spuneau atunci că starea sa este incertă. Atunci, parlamentul se pregătea să dezbată declararea sa ca inapt pentru funcţie, însă după mai multe săptămâni, starea lui Zeman s-a îmbunătăţit.

Bilanț COVID 28 noiembrie, România

România a înregistrat aproape 1.400 de infectări COVID-19 şi 106 decese în ultimele 24 de ore, dar cu toate aceste autorităţile sunt în alertă din cauza răspândirii noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Tot mai multe ţări, între care şi România, au impus restricţii de călătorie. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 28 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.377 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, dintre care 19 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 28 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.776.949 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.277 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.679.942 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 184 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.646. Dintre acestea, 1.212 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.212 pacienți internați la ATI, 120 au certificat care atestă vaccinarea.

Citește și: Doliu la Arhiepiscopia Ardealului. Soția Părintelui din Rădești s-a stins din viață la 22 de ani din cauza Covid. Nu era vaccinată