Premierul Ciolacu și ministrul Rafila, în vizită la Spitalul Marie Curie, unde au fost transferaţi copiii de la Centrul Nicolae Robănescu, afectat de incendiu: Transformatorul era în garanţie, să aşteptăm ancheta / Ăsta este sistemul public în acest moment, avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății Alexandru Rafila au mers miercuri dimineaţă, Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde au fost transferaţi copiii de la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robănescu”, afectat de incendiu.

26 iul. 2023, 08:38
Premierul Ciolacu și ministrul Rafila, în vizită la Spitalul Marie Curie, unde au fost transferaţi copiii de la Centrul Nicolae Robănescu, afectat de incendiu: Transformatorul era în garanţie, să aşteptăm ancheta / Ăsta este sistemul public în acest moment, avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii

Este anchetă la Spitalul de recuperare pentru copii Nicolae Robănescu din București după un incendiu puternic care a izbucnit în curtea unității medicale. Un transformator instalat în luna octombrie anul trecut a explodat și a luat foc. 110 copii și părinți apariținători au fost evacuați și transferați la Spitalul Marie Curie. La Spitalul Marie Curie au ajuns miercuri dimineață și premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că este evident faptul că astăzi nu se poate aduce un alt transformator, astfel că va intra în funcţiune un generator şi copiii vor putea veni în program normal la recuperare şi tratament. Ciolacu a precizat că toţi copiii vor fi mutaţi înapoi în spital.

”Sunt ferm convins că vom găsi împreună cu ministerul Sănătăţii o companie, o echipă care să remedieze ferestrele şi un singur salon a fost afectat” a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că este o anchetă în curs. ”Transformatorul a fost achitat de către spital, era în garanţie, era nou, dar sunt ferm convins că cei abilitaţi să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a afirmat el.

Premierul a anunţat că împreună cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat Raed Arafat vor face un plan de acţiune pe perioada următoare în privinţa spitalelor.

”Ăsta este sistemul public în acest moment, de aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR fie prin Banca Europeană de Investiţii”, a mai afirmat Ciolacu, el arătând că că se va investi masiv în sistemul de sănătate în perioada următoare.

Potrivit reprezentanților Spitalului Marie Curie, 11 persoane dintre cele transferate de la Spitalul de recuperare pentru copii Nicolae Robănescu au ales să se externeze și să plece acasă. În spital au mai rămas 75 de pacienți și aparținători.

„Mulțumesc personalului medical și unităților de intervenție pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă în această seară în cazul exploziei urmate de incendiu, de la Centrul Clinic de Recuperare „Dr. Nicolae Robănescu”. Cel mai important este că toți copiii și personalul medical sunt acum în siguranță, fiind transferați la Spitalul Clinic de Urgență „Marie S. Curie”, a spus Marcel Ciolacu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dar şi reprezentanţii celor două spitale au dat asigurări că Spitalul Marie Curie are personalul, dotările şi resursele necesare pentru a se ocupa şi de pacienţii de la Spitalul Robănescu până în momentul în care unitatea medicală îşi va putea relua integral activitatea.

Miercuri dimineață, premierul Marcel Ciolacu va merge în vizită la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Sklodowska Curie, unitatea la care au fost transferați cei 110 copii și aparținători evacuați de la Spitalul de recuperare pentru copii Nicolae Robănescu din București.