Premierul Ciolacu promite o măsură pe modelul „Viktor Orban”, pentru reducerea prețurilor la alimente: „Nu vom ajunge la penurie”

Marcel Ciolacu a garantat. Nu va fi cazul de penurie alimentară în România. Premierul a vorbit pe marginea acestui subiect marți, 27 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. 

27 iun. 2023, 10:46
Premierul Ciolacu promite o măsură pe modelul „Viktor Orban”, pentru reducerea prețurilor la alimente: „Nu vom ajunge la penurie”
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a vorbit despre posibilele facilități fiscale care ar putea determina scăderea prețurilor.

Momentan nu se pune problema ca TVA-ul să fie eliminat complet, a precizat premierul. Liderul PSD ia în calcul o măsură pe modelul „Viktor Orban”, dar fără riscul de a ajunge la penurie alimentară.

„TVA zero nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Cum nici o propunere să nu mai plătim curentul sau telefonul nu funcționează. Azi voi avea o discuție cu dl. Ciucă, cu miniștrii Agriculturii, Finanțelor și a Fondurilor Europene. Sunt convins că vom lua o decizie.

Orice reducere de TVA a adus o reducere a prețurilor pe o perioadă foarte mică de timp. În două săptămâni prețurile (au fost la fel – n. r.). Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de o schemă pe tot lanțul.

Sunt ferm convins că vom lua o decizie. (…) Dar așa cum a făcut dl Ciucă, deciziile majore să le luăm împreună. Am înțeles ce a fost în Ungaria. E o decizie pe care vrem să o adopătăm joi. Nu se va ajunge la penurie alimentară”, a dat asigurări Ciolacu.

Soluția Guvernului Ciolacu pentru reducerea prețurilor la alimente

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, a propus deja reducerea cotei TVA-ului la produsele alimentare de bază, pentru iefitinirea alimentelor.

„Cu privire la reducerile de preț, să fixăm aceste produse agroalimentare de bază, care sunt cele prezentate – de la făină, ulei, legume proaspete, carne, produse lactate.

Pentru acest pachet de alimente de bază să revizuim cota de TVA”, a transmis Boloș, într-un interviu pentru Digi.

„N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru are să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt.

Respectiv de opțional pentru pachetul de produse alimentare de bază, la care să adăugăm cota asta de TVA redusă revizuită”, a adăugat Boloș, ieri.