Premierul Ciucă a dezvăluit dacă-și va muta sau nu banii de la Raiffeisen: „Trebuie să am timp să ajung la bancă, nu am avut timp nici să ajung acasă până acum”

Premierul României, Nicolae Ciucă, a fost întrebat, joi, dacă are de gând să-și mute banii de la Raiffeisen, în semn de protest față de votul Austriei care a blocat aderarea României la Schengen.

16 dec. 2022, 08:02
Premierul Ciucă a dezvăluit dacă-și va muta sau nu banii de la Raiffeisen: „Trebuie să am timp să ajung la bancă, nu am avut timp nici să ajung acasă până acum”

Ciucă a evitat să spună concret dacă își va păstra sau nu fondurile de investiții deținute la banca austriacă Raiffeisen Bank, în contextul eșecului Schengen.

„Ca să fac această operațiune trebuie să am timp să ajung la bancă. Până acum nu am avut timp să ajung nici acasă”, a spus premierul. Întrebat dacă, totuși, va face acest lucru, Nicolae Ciucă a explicat că nu a luat încă o decizie.

Citește și Nicolae Ciucă respectă decizia românilor de a boicota firmele austriece: anunț de ultimă oră făcut de premier despre Schengen

Premierul Ciucă deține, potrivit declarației de avere, fonduri de investiții de 121.711 de ron (circa 24.000 de euro) la Raiffeisen.

Ciucă respectă decizia românilor de a boicota firmele austriece

Cu toate că el nu știe dacă va face acest lucru, Ciucă a spus că respectă decizia românilor de a boicota firmele austriece după votul pe Schengen. „Ceea ce se întâmplă referitor la modul în care ne poziționăm (n.r.: cu privire la subiectul Schengen) o facem pe cale diplomatică și pe relația oficială, fără alte aspecte care să lase loc de interpretare. Ce face fiecare cetățean în parte e o decizie pe care o respectăm, fără să încurajăm într-un fel sau altul. Nu există o regulă sau decizie a companiilor de stat în acest sens”, a transmis Nicolae Ciucă.

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului

Klaus Iohannis a spus că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea instituțiilor românești.

„Momentul trebuie tratatat cu diplomatie. Orice altceva este exclus. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și a autorităților publice din România”, a declarat Klaus Iohannis.

Totuși, președintele României spune că aderarea la Schengen rămâne un obiectiv important pentru el și în perioada următoare.

„Integrarea în Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte al României pentru perioada următoare. Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care ar trebui înlăturate ca să vedem cum procedăm în continuare. În realitate, avem două probleme, cele două probleme sunt o dată atitudinea Austriei care este rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu înseamnă un nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, da pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria”, a mai spus preşedintele României.